Den liberale Europaparlamentarikern, Jasenko Selimovic.
Den liberale Europaparlamentarikern, Jasenko Selimovic. Foto: Leif R Jansson/TT.

Selimovic vill inte kommentera innan beslut

Straffet väntas bli tio indragna dagtraktamenten
2:10 min

Den liberale europaparlamentarikern, Jasenko Selimovic, har anmälts för att ha trakasserat och mobbat sin stabs-personal. 

Straffet väntas bli tio indragna dagtraktamenten, och aldrig tidigare har en en svensk parlamentariker fått en sådan hård påföljd.

Liberale EU-parlamentsledamoten Jasenko Selimovic straffas av EU-parlamentet för trakasserier mot sin personal. Enligt Dagens Nyheter är utredningen klar, och Selimovic kommer få tio indragna dagtraktamenten.

Beslutet har ännu inte offentliggjorts, och inte förrän dess kommer den liberale europaparlamentarikern kommentera uppgifterna. 

– Jag är förvånad över att seriösa medier föregriper ett beslut. Jag inväntar mina kommentarer tills beslutet är fattat. Då får du veta allt, säger Jasenko Selimovic. 

Beslutet väntas bli offentligt i Strasbourg under onsdagen, och ska ha fattats i måndags under Europaparlamentets så kallade presidiemöte. 

Bakgrunden är den utredning som Europaparlamentet genomfört i åtskilliga månader där flera personer ska ha frågats ut, däribland Jasenko Selimovic stabspersonal.

När Marit Paulsen (L) slutade för drygt ett år sedan valde Selimovic att ha kvar hennes personalstab på fyra personer. Tre av dessa har sedan slutat och den fjärde är fortfarande sjukskriven.

Exakt vad som ligger bakom anmälningen om trakasserierna och mobbningen från Selimovic sida är inte känt. Men enligt Dagens Nyheter ska är utredningen klar och straffet blir att han förlorar tio av sina dagtraktamenten i Strasbourg och Bryssel, omkring 32.000 kronor.

Aldrig tidigare har en svensk Europaparlamentariker fått en sådan här påföljd. Överhuvudtaget är rätt det väldigt ovanligt att en Europaparlamentariker straffas på det här sättet för att ha mobbat och trakasserat den egna personalen. 

Just åtgärden att dra in ett dagtraktamente är den näst lindrigaste reprimanden för en parlamentariker, efter en varning, även om just antalet indragna dagtraktamenten är tämligen högt i hans fall.

Kränkande och nedsättande uttalanden som kan göras av parlamentarikerna i sessionssalarna, brukar annars leda till omkring tre indragna dagtraktamenten.

Går det att säga mer om vad han gjort?

– Det är något man inte vet om man inte varit i de rum eller de sammanhang där detta ska ha pågått. Så exakt vad beståtts vet vi inte, säger Jan Andersson.

Enligt DN har konflikten lett till att ansvariga i EU-parlamentet uppmanat Fredrick Federley (C) och Cecilia Wikström (L), att tänka på sin säkerhet.

Federley skriver i en kommentar till Ekot att "varje ledamot bär personligt ansvar för sitt agerande inför sig själv och medborgarna."

Liberalernas andra EU-parlamentariker Cecilia Wikström vill inte kommentera uppgifterna. Men Marit Paulsen (L) säger så här till Dagens Nyheter

– Det har varit förfärligt och jag är mycket besviken. Personalen som har utsatts för detta har arbetat med mig i många år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".