Tvådelad bild: Anna Kinberg Batra kollar åt sidan och ser inte glad ut, Delmon Haffo ler
Anna Kinberg Batra (M) och Delmon Haffo (M). Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Kinberg Batra: M gör omstart i sociala medier

"Ytterst är det ansvaret mitt"
1:29 min

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tycker att hon har agerat kraftfullt efter att en medarbetare på partikansliet förra veckan kallade socialförsäkringsministern för hora.

Anna Kinberg Batra avfärdar kritiken om att partiet bara skulle vidta åtgärder mot personer på lägre nivå.

Vid en träff med riksdagsjournalister på tisdagsförmiddagen avfärdade Anna Kinberg Batra kritiken om att partiet bara skulle vidta åtgärder mot personer på lägre nivå.

– Vi byter kommunikationschef och ytterst är det mitt ansvar att vi ser till att något liknande inte kan hända igen.

Det är i ett videoklipp på nätet som Moderaternas digitala kommunikatör Delmon Haffo kallar socialförsäkringsministern för hora.

Kort efter att filmen offentliggjorts fick han sparken från kansliet – och i fredags kom beskedet att ytterligare en person fått lämna sitt jobb, att tre personer fått en varning, och Per Nilsson slutar som kommunikationschef – men blir kvar som analyschef.

Så här förklarar Anna Kinberg Batra det beslutet.

– För att han är väldigt duktig på opinion och analys, och för att vi samtidigt behöver byta kommunikationschef och ledning för vårt arbete i sociala medier.

Hur kommer hans lön att påverkas av de förändrade arbetsuppgifterna?

– Det kan ni fråga partisekreterare Tomas Tobé vid tillfälle.

Anna Kinberg Batra upprepar det hon sade förra veckan: Det som hände på partikansliet är inte ett uttryck för en kultur inom Moderaterna – utan ett enstaka övertramp.

– Mitt ansvar är ju att se till att vi moderater agerar så att vi kan förtjäna förtroende, och om det är någon som får för sig att göra något annat, då är det de som har de fel.

Vilket ansvar har du för det som har skett?

– Ytterst är det ansvaret mitt, det är också därför två medarbetare har fått lämna sina tjänster, vi byter kommunikationschef och behöver göra en omstart med arbetet i sociala medier.

Mer om Moderaterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".