Banken SEB:s logotyp. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

SEB tror på högre tillväxt i år

"2018 kan vi se effekter av Trumps förslag"
1:41 min

Två veckor efter Donald Trumps valseger kom i dag tisdag banken SEB med sin nya konjunkturrapport. Trumps uttalanden om sin ekonomiska politik måste förstås tas med i prognosen men frågan är hur mycket man ska tro på.

– Vi kan konstatera att Trump kan gå in på ett möte med en åsikt och komma ut från samma möte med en helt annan åsikt, anser Robert Bergqvist, banken SEB:s chefsekonom. 

– Det är en stor osäkerhet men vi tycker att vi kan ta in en del av Trumps politik i vår prognos.

– Vi tror att högst hälften av politiken kan han genomföra.

Och när kan vi se en reell ekonomisk effekt av Trumps politik?

– Effekterna kommer gradvis och det bygger mycket på förhoppningar. 

– Tidigast till sommaren 2017 och framför allt 2018 kan vi se effekter av de förslag som faktiskt genomförts, menar säger Robert Bergqvist, banken SEB:s chefsekonom.

Men totalt sett så ändrar just inte SEB sin prognos för tillväxten i USA och världen.

Trumps uttalanden om satsningar på infrastruktur skulle kunna ha en positiv effekt medan hans avoga inställning till frihandel skulle vara negativt.

När det gäller Sverige så tror SEB:s ekonomer på högre tillväxt i år och nästa år än de flesta andra prognosmakare.

– Ja, det går bra för den inhemska ekonomin. Det är framför allt byggandet som fortfarande är väldigt starkt. Den offentliga konsumtionen där förstås flyktingmottagandet spelar stor roll. Det här tror vi kommer att fortsätta in i 2017 och 2018.

– Dessutom tror vi att exporten kan bidra till lite mer tillväxt så Sverige står emot den osäkra omvärlden på grund av de inhemska drivkrafterna, säger Robert Bergqvist, banken SEB:s chefsekonom..

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".