Trump bryter centralt vallöfte – ingen Clintonutredning

2:05 min

USA:s tillträdande president Donald Trump vill inte längre utreda Hillary Clintons e-posthantering eller välgörenhetsstiftelse.

Hotet om att fängsla Hillary Clinton var ett bärande tema under Trumps valkampanj. Det här är ett av många exempel från valrörelsen på hur Donald Trump anklagar Hillary Clinton för brott och hotar henne med fängelse, ackompanjerat av supportrarnas "lock her up", bura in henne.

Temat var bärande i att mobilisera anhängarna, trots att både partivänner och motståndare kritiserade Donald Trump från början för att sänka sig till bananrepubliknivå med hotet att fängsla en politisk motståndare.

I en av presidentkandidatdebatterna sa Hillary Clinton att Trump ljög.

– Det är väldigt bra att någon med Donald Trumps temperament inte har ansvar för rättsväsendet i vårt land, sa Clinton. För då skulle du sitta i fängelse, svarade Trump.

Nu har Donald Trump släppt löftet att fortsätta utreda Hillary Clintons e-posthantering och välgörenhetsstiftelse.

Han får omedelbar kritik för sitt agerande som för att riskera att devalvera justitiedepartementets och FBI:s oberoende genom att betrakta myndigheterna som redskap för Vita Huset.

Frågan är hur de republikanska kongressledamöterna kommer att agera. Flera av dem har själva krävt mer utredningar om Clintons e-post och inte velat acceptera FBI:s förslag och justitiedepartementets beslut att inte åtala henne.

– Jag tror att när den tillträdande presidenten och partiets ledare säger att han inte vill fortsätta utreda, så sänder det en stark signal, sa Kellyanne Conway, Trumps talesperson, då hon utfärdade en varning till dem vid ett framträdande i MSNBC nyss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista