Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksrevisionen får medhåll i sin kritik av M

Uppdaterat tisdag 22 november 2016 kl 17.35
Publicerat tisdag 22 november 2016 kl 15.00
"Regeringen borde ta bättre höjd för framtida utgiftsökningar"
(3:39 min)
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.
Riksrevisionen får medhåll i sin kritik av Ulf Kristersson (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Maja Suslin/TT

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot regeringens budget som man menar underskattar de offentliga utgifterna på sikt. Kommunerna kommer att behöva få in betydligt mer pengar genom skattehöjningar eller så behöver välfärden skäras ner, menar Riksrevisionen.

Finansminister Magdalena Andersson tillbakavisar Riksrevisonens kritik men instämmer i att det behövs en anpassning av politiken.

– Ja en sak är uppenbart, det är att skattesänkareran är över i svensk politik och nu är det viktigt att vi använder politiken för att värna hög kvalitet i både förskolan, skolan äldreomsorgen.

Utgifterna i landets kommuner ökar. I takt med att vi blir allt äldre i kombination med att befolkningen växter ökar också kostnaderna för välfärden. För att behålla dagens standard inom skola, vård och omsorg behövs ytterligare 50 miljarder i statsbidrag, eller en höjning av kommunalskatten med två procent, enligt Riksrevisionens granskning.

Riksrevisionen är kritisk till att regeringen inte tar upp detta i sin budgetproposition, och menar att regeringen underskattar de offentliga utgifterna på sikt. Men det behöver inte betyda att regeringen gjort något formellt fel.

– Vi menar att den demografiska utmaningen är så pass stor nu de närmaste åren och kommer öka väldigt mycket mer än vad det gjort tidigare. Så det borde varit ett avsnitt som belyste detta på ett ordentligt sätt i budgetpropositionen, säger Robert Boije, chefsekonom vid Riksrevisionen.

Finansminister Magdalena Andersson tillbakavisar riksrevisionens kritik i dag. Samtidigt varslar hon om att nya skatter kan komma att krävas för att klara budget och service, bland annat nämns flyg- och bankskatt som två exempel som regeringen överväger, rapporterar TT.

Finansministern är tydlig med att de ökade utgifterna i första hand ska finansieras genom att fler kommer i arbete. 

– Nu måste vi se till att säkra intäkterna till kommuner och till landstingen, framför allt genom att alla som kan arbeta också ska arbeta, säger hon. 

Riksrevisionen får medhåll i sin kritik av Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson hos Moderaterna som menar att regeringen borde ta bättre höjd för framtida utgiftsökningar. 

– Vi har enorma risker framför oss med isolationism, i ett land som då helt är beroende av export till omvärlden. Vi har flera problem framför oss också, det franska presidentvalet, den italienska folkomröstningen. Det här är riktigt allvarligt för ett land som bygger sitt välstånd på internationell handel.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".