Trumps TPP-vägran kan leda till ökat inflytande för Kina

2:30 min

USA:s tillträdande president Donald Trump kommer att vägra skriva på handelsavtalet TPP, Trans Pacific Partnership, som är tänkt att inkludera USA och flera länder i Stillahavsregionen.

Att det nu står klart att USA kommer att dra sig ur TPP kommer att ha stor påverkan på regionen, inte minst för Kinas del.

– Det innebär framförallt att Kinas inflytande i regionen kommer att öka. Kineserna har haft egna frihandelsavtal som de försökt att få igenom i regionen, och detta kommer de att satsa på mycket mer. Manhar har redan sagt att "om USA lämnar Asien, då får vi ta ansvar för frihandeln där", säger den oberoende Kinaanalytikern och ekonomen Kristina Sandklef. 

Att USA vägrar skriva på TPP var efter Donald Trumps valseger väntat. Under sin kampanj riktade han hård kritik mot frihandelsavtalet. President Obama har de senaste åren lagt mycket kraft på att få till stånd avtalet, bland annat för att stärka USA:s inflytande i regionen. 

Den underförstådda betydelsen av det har varit att samtidigt försöka begränsa Kinas inflytande. Kina var exkluderat från TPP, bland annat på grund av att avtalet skulle innehålla olika krav på arbetsrättigheter och miljö som Kina omöjligen kunde gå med på.

Utan USA blir det inget TPP, och det är goda nyheter för Peking.

– Japan har gått ut och sagt att man tycker att TPP är helt meningslöst utan USA, det är den stora marknaden, säger Kristina Sandklef.

Japan och andra länder i regionen har nu även gått ut och sagt att man överväger att i stället sätta sitt hopp till ett Kinalett handelsavtal. Kina har länge försökt att få till stånd ett dylikt, kallat RCEP som betyder Regional Comprehensive Economic Partnership.

Kinas charmoffensiv gentemot grannländerna för att få till stånd avtalet har sedan Trump vann valet redan intensifierats. Och ett regionalt handelsavtal på kinesiska villkor verkar nu alltmer sannolikt.

– Det finns en skillnad mellan de kinesiska frihandelsavtalen och TPP. TPP innehåller en del olika krav, som till exempel vissa krav på arbetsrätt, miljö, hur man hanterar immateriella rättigheter, och hur mycket statliga företag är inblandade i marknadsekonomin. Detta har lett till att Kina inte är med. Kineserna själva säger att de anser att TPP ställde för höga krav, och att det viktigaste är att man bara har handel, säger Kristina Sandklef.

USA har länge haft ett stort handelsunderskott gentemot Asien och framförallt Kina. USA har importerat mer än vad det exporterat, och amerikansk tillverkningsindustri har i stor omfattning utlokaliserats till länder med lägre löner. Det är den utvecklingen Trump nu vill bromsa, och vända. Men även om det kan gynna amerikansk ekonomi och tillverkningsindustri, så är samtidigt risken för USA att landets politiska inflytande i östra Asien minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista