Christina Heilborn, programchef UNICEF Sverige
1 av 2
Christina Heilborn, chefsjurist UNICEF Sverige Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio
Delad bild: Pojke på gunga, flicka som döljer huvudet.
2 av 2
Foto: Jessica Gow/TT, Claudio Bresciani/TT.

Unicef: Osäker effekt av omhändertagande av barn

"Ett väldigt stort ansvar för samhället att veta vilka effekter insatserna har"
2:17 min

Allt fler barn och unga i Sverige tas om hand av samhället. Men kunskapen om de direkta och långsiktiga effekterna för barnen av att bli omhändertagna är bristfällig. Det visar en rapport från FN:s barnfond Unicef.

 – Det är en särskilt utsatt grupp, kanske samhällets allra mest utsatta barn. När samhället går in och tar över föräldrarollen och placerar barnet i en annan miljö så är det ett väldigt stort ansvar för samhället att verkligen ha kunskap och veta vilka effekter de här insatserna har, och verkligen ha det enskilda barnets bästa i fokus. Så är det tyvärr inte i dag, säger Christina Heilborn, chefsjurist vid Unicef Sverige.

Det är forskare vid Socialhögskolan vid Stockholms universitet som på uppdrag av Unicef gått igenom befintlig forskning och offentlig statistik för barn och ungdomar som omhändertagits av socialtjänsten och placerats i familjehem eller på institution. HVB-hem eller statliga så kallade SIS-hem.

2013 var 32 500 barn någon gång under året omhändertagna av samhället. Nästan dubbelt så många som år 2000 och gruppen antas ha fortsatt öka i samband med att fler ensamkommande barn kommit till Sverige de senaste åren.

Enligt rapporten är utvärderingen och uppföljningen av hur de här barnen påverkas under själva insatsen och på sikt bristfällig. De studier som finns på området pekar på att omhändertagna barn har sämre tillgång till hälso-, sjukvård och skolgång, och att samhällets insatser avbryts i förtid de första åren.

Riskerna är att insatserna fortsätter användas från myndigheternas sida, trots att effekterna är negativ, dålig eller väldigt osäker, säger Christina Heilborn vid Unicef Sverige.

Unicef föreslår nu bland annat att det berörda barnet involveras mer och tidigare än i dag när socialtjänsten kopplas in i en familj.

– Sedan ska inte beslutanderätten läggas på barnet. Det är alldeles för stort ansvar och det ska naturligtvis vuxna och myndigheter ta ansvar för. Men för att kunna fatta rätt beslut så måste myndigheterna lyssna på barnet. Ofta är barn väldigt väl insatta och medvetna om vad som händer och har också idéer på vad som kan göras istället.

– Vi menar att det krävs ett omtag i den här frågan för att reformera socialtjänstområdet, avslutar Christina Heilborn, vid Unicef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".