De civila som skadas har svårt att få vård.
De civila som skadas har svårt att få vård. Foto: THOMAS COEX

Svårt att få vård för civila i Mosul

Läkaren: Många människor är skadade
1:19 min

Det är stora svårigheter för skadade civila att snabbt få rätt vård i slaget om Mosul i norra Irak.

Trots att sträckan mellan Mosul och det närmsta sjukhuset i Arbil borde ta 45 minuter så tar det ofta mer än fyra timmar för transporterna att komma fram.

Johan von Schreeb är specialist i katastrofmedicin och på plats i norra Irak på uppdrag av Världshälsoorganisationen.

– På ett av de stora sjukhusen här i dag kom en ung kille, tio till tolv år gammal, som fått hela lårbenet avskjutet. Han var blek, hade tappat mycket blod och hade varit på väg hit i över fyra timmar. De hade fått stanna i checkpoints och hans mamma hade fått bära honom på sina axlar genom kulregn den första timmen. Det är väldigt svårt att komma ut från Mosul, säger han.

Det går långsamt för koalitionens övertagande av Mosul i norra Irak. Terrororganisationen IS försvarar sig med självmordsbombare, krypskyttar och genom krigstunnlar som de grävt inför det väntade anfallet.

Johan von Schreeb vittnar om fruktansvärda scener där IS ofta riktar in sig på civila människor med många typer av skador som följd.

– Vi ser dels sprängskador med splitter som skadar tjocktarm, lungor, lever och ger blödningar samt direkta skottskador där krypskyttar från IS siktar på barn. Det är den typen av svåra krigsskador som jag sett på många andra platser men här är det exceptionellt eftersom det är så många människor som är utsatta för det här och svårigheten att få ut dem ur det stridande området, säger Schreeb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".