Kvinna skjuter en skottkärra och getter går förbi
Torkan i Östafrika påverkar flera länder, däribland Somala och Etiopien. Foto: Mulugeta Ayene/TT.

Svår torka drabbar norra Somalia

"Det finns ingen tid att förlora"
2:05 min

Torkan i stora delar av Östafrika har slagit hårt även mot norra Somalia. Enligt Röda korset är läget mycket oroande och nu vädjar man om hjälp.

– Det finns ingen tid att förlora. Det är hundratusentals människor som saknar allting och inte har möjlighet att överleva. De behöver mat, de behöver vatten, de behöver tak över huvudet och mediciner, säger Saad Ali Shire, utrikesminister för det självstyrande och hårt drabbade Somaliland i norra Somalia.

I dag besöker han utrikesdepartementet i ett försök att få Sverige att skjuta till mer pengar i humanitärt stöd.

Det har kallats den värsta torkan på flera decennier i delar av Somalia. Enligt en färsk FN-rapport är över 320 000 barn akut undernärda och i behov av omedelbar hjälp. Två av fem somalier har en osäker tillgång till mat och i den stora gruppen nomader i regionen Somaliland i norra Somalia har nästan nio av tio förlorat boskap till följd av den svåra torkan.

Röda korset bedriver verksamhet med systerorganisationen Röda halvmånen på fler håll i Somaila och man anser att läget är mycket oroväckande.

– Att man inte får tillräckligt med mat. Att de kreatur man har törstar ihjäl och dör, vilket gör att den långsiktiga försörjningen blir ännu svårare. Att människor måste sälja sina tillgångar för att överleva för dagen, för att priserna på mat så avsevärt har gått upp, säger Michaela Friberg Storey, chef för svenska Röda Korsets katastrofinsatser.

Enligt FN-rapporten är de pengar som finns tillgängliga för humanitärt stöd till Somalia nere på kritiskt låga nivåer, och man vädjar om mer internationellt bistånd för att lindra den akuta krisen. 

Bland somalier i Sverige har flera insamlingar redan startat, berättar Rhoda Elmi, som företräder Somaliland i Sverige och samordnar några av insamlingarna.

– Flera föreningar har sagt att de samlat in hundra tusen kronor. Och en del har inte rapporterat hur mycket de har samlat in. Men jag kan i alla fall tänka mig att det har kommit upp i 300 000 kronor eller mer, säger Rhoda Elmi.

Relaterat

Mer om Somalia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".