Här är alla vallöfte som Trump överger

2:10 min

USA:s tillträdande president Donald Trump är beredd att backa på flera av sina vallöften.

Det framgår av en intervju med tidningen New York Times där han gav flera nya besked.

Donald Trump har sagt att USA ska dra sig ur klimatavtalet från Paris. I intervjun öppnar han för att ändra sig. Han ska titta på avtalet och ha ett öppet sinnelag. Det är möjligt att människan kan ha bidragit till klimatförsämringen. Han är inte helt säker.

Det kritiserade beslutet att använda tortyrmetoden skendränkning verkar han släppa.

Trump hänvisar till den pensionerade generalen James Mattis, som han "allvarligt överväger" att göra till försvarsminister.

Mattis hade sagt att det fungerar bättre med några öl och ett paket cigaretter för att skaffa information, ett svar som hade imponerat på Donald Trump.

Trump bekräftade också att han överger löftet att motståndaren Hillary Clintons eposthantering ska utredas och att hon begått brott som ska leda till fängelse. Nu vill han inte skada Clinton.

Trump konstaterar att ingen lag hindrar honom från att vara affärsman och president på samma gång, men han vill "göra någonting" åt intressekonflikterna av etiska skäl, men inte sälja sin verksamhet.

Han hade insisterat på att han skulle kunna bjuda in affärspartners till Vita Huset för att visa upp sig med presidenten och är inte beredd att begränsa kontakten med de vuxna barn som ska sköta Trumporganisationens affärer.

Svärsonen Jared Kusher funderar han på att använda som fredsmäklare mellan Israel och palestinierna.

I New York Times tar Donald Trump avstånd från vita nazister som hyllat honom på ett möte i Washington i helgen. Han har fått kritik för att inte ha gjort det tillräckligt kraftfullt tidigare, men säger i intervjun att han inte stödjer dem eller vill ha med dem att göra.

Donald Trumps förhållande till media är frostigt. Mötet med New York Times utlystes, avbokades och blev av till slut. Trump klagar över New York Times bevakning och kallar tidningen misslyckad. Han är inte nöjd med TV-bolagen heller. De avhyvlades på ett tidigare möte på ett sätt som upprört deltagande journalister och chefer, enligt en rapport i tidskriften The New Yorker.

En av dem som var med på mötet drar slutsatsen att Trump inte förstår vad yttrande- och pressfrihet innebär.

"Han förväntar sig att vi ska säga det han säger och inget utöver det", säger deltagaren till The New Yorker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista