Stefan Ingves chef för Riksbanken.
Riksbankens reporäntan ligger kvar på minus 0,5 procent. Foto: TT

Fortsatt stora risker med hushållens höga skulder

Riksbanken anser att det svenska banksystemet är sårbart genom sin storlek och koncentration. Därför är det viktigt att storbankerna har tillräckligt med kapital för att hantera riskerna med hushållens fortsatt höga skuldsättning. Det skriver Riksbanken i sin finansiella stabilitetsrapport.

Riksbanken konstaterade redan i sin rapport i juni att bostadspriserna och hushållens skuldsättning fortsätter att öka, och trots att det skedde en viss avmattning under våren menar Riksbaken att priserna nu ökar snabbare igen. Detta i kombination med att allt fler hushåll väljer rörlig ränta på sina bolån gör att hushållen blir sårbara, skriver banken.

Riksbanken efterlyser, än en gång, en kombination av åtgårder inom politikområdet för att minska hushållens risker. En möjlighet, skriver Riksbanken, är att införa ett skuldkvotstak som begränsar hur mycket ett hushåll får låna i relation till sin inkomst, en annan att se över beskattningen av bostäder.

De svenska storbankerna har också verksamheter i flera nordiska länder, i Baltikum och Storbritannien och det ökar riskerna i andra valutor. Och Riksbanken anser att Finansinspektionen därför bör ställa krav på en likviditetstäckningskrav i alla väsentliga valutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".