Delad bild: Man och parlamentssal
Liberalen Jasenko Selimovic får en reprimand av EU-parlamentet. Foto: Cecilia Klintö/TT, Frederick Florin/TT.

Selimovic vidhåller sin oskuld

Tre av Liberalernas anställda har slutat
1:38 min

Under onsdagsförmiddagen kommenterade den varnade Europarparlamentarikern Jasenko Selimovic den varning som offentliggjordes i Europaparlamentet i Strasbourg i går kväll. Selimovic får en varning för psykiska trakasserier av sin personal.

I en skriftlig kommentar angående resultatet av Europaparlamentets internutredning säger Jasenko Selimovic (L).

– Jag har med bestörtning tagit del av talman Schulz varning till mig utifrån anklagelserna från mina tidigare medarbetare i staben. Jag respekterar naturligtvis beslutet men vidhåller min oskuld, säger Selimovic (L) i kommentaren och fortsätter:

– Det är för mig helt främmande att utsätta mina medarbetare för trakasserier. Det här har varit en uppslitande process för alla och jag ser nu fram emot att åter fokusera på det parlamentariska arbetet. Jag är glad över att kontoret idag fungerar utmärkt väl.

Vad Jasenko Selimovic inte ger besked om i sin skrivna kommentar är om han kommer att överklaga varningen eller inte. Han ställer inte heller upp på några intervjuer idag.

Inte heller någon i partiledningen för Liberalerna vill låta sig intervjuas idag utan hänvisar till partiets etikkommitté. 

Kontakt ska dock ha skett mellan partiledningen och Jasenko Selimovic men det oklart om de faktiskt pratat med varandra efter att varningen blev känd. Det är också oklart hur mycket som som partiledningen faktiskt känt till om förhållandena på Selimovic kontor och vad man i så fall gjort åt det.
Tre av Selimovic anställda har slutat och den fjärde är fortfarande sjukskriven.

I en kommentar uppger den aktuella före detta stabspersonalen att: "Vi är tacksamma för att Europaparlamentet, med dess talman och jurister, tydligt markerat att trakasserier inte ska få förekomma på en arbetsplats."

De fortsätter:

"Det glädjer och stärker oss och många fler som drabbats och räddar kanske någon från att utsättas för liknande terror i framtiden"

Europaparlamentets vice ordförande Ulrike Lunacek läste i går upp beslutet som ska ha fattats i samband med Europaparlamentets så kallade presidiemöte i måndags kväll:

– Talmannen har beslutat att straffa Selimovic med hänvisning till paragraf 166 för ett uppträdande som utgjort psykologiska trakasserier mot den egna personalen. Straffet består av en reprimand, förklarade den vice talmannen Lunacek.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm skrev i en kommentar i går att "Europaparlamentets beslut att ge en reprimand till Jasenko Selimovic för trakasserier av hans personal är allvarligt. Jag kommer att överlämna ärendet till Liberalernas etikkommitté. Kommittén kommer att ge partiet rekommendationer om vilka konsekvenser parlamentets beslut bör få."

Exakt vad det här betyder i praktiken är oklart, precis som hur snabbt den här processen kommer att ta.

Utredningen i Europaparlamentet tog flera månader.

Beslutet är unikt för svensk del eftersom en svensk europaparlamentariker aldrig tidigare fått en liknande varning för något sådant här.

Efter den skriftliga kommentaren har Ekot sökt dels Selimovic och partikansliet för vidare kommentarer. Selimovics pressekreterare skriver i ett sms att det är den "här kommentaren som gäller. Inga ytterligare kommentarer att ges".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".