Badare trotsar bakteriehärd i vattnet

I den svenska värmen är det nu många som söker svalka i närmsta vattendrag. Men vad många inte vet är att de bryter mot förbud eller riskerar att bli sjuka om de inte väljer badplats med omsorg.

Inte minst i storstäderna är det på många håll förbjudet att bada på vissa populära ställen och vid till exempel vid Tantolunden i centrala Stockholm avråds från bad på grund av bakterier i vattnet.

Få känner till riskerna
Men det är det inte många av besökarna där som vet.

– Nej det gör jag inte, jag vet att det är sådär halvbra vatten eftersom genomströmningen inte är bra. Jag har inte riktigt koll på hur dåligt det är, säger en kvinna som Ekot talat med.

– Barnen har precis gått i, så det känns ju inte så käckt. Vi är turister så vi vet inte var vi kan bada i så fall, säger en annan.

Det är alltså inte bara alger som man bör se upp med när man väljer badplats. Också bakterier kan göra att ett svalkande dopp blir en mindre trevlig upplevelse och kanske leder till magsjuka.

22 tillåtna platser i Stockholm
I värmen är det många i storstäderna som vill bada centralt – men vad få vet är att det är förbjudet att bada på många ställen.

Anna Björkman på Stockholm Stads miljöförvaltning, berättar var man kan bada i Stockholm.

– På alla officiella badplatser får man bada. Det finns 22 stycken, varav 7 i innerstan. Pa alla andra platser är det badförbud. De andra platserna i innerstan tillhör Stockholms hamn, och de vill inte ha några badare där det kan gå trafik.

Badar illegalt i Göteborgs hamn
I Göteborg är det en liknande situation, där är det totalt förbjudet att bada i hela Göteborgs hamn på grund av dåligt vatten. Men många badsugna fortsätter ändå att leta sig dit varje dag,

– Jag förstår att det är badförbud eftersom de inte vill ta ansvar för oss badare. Men jag tycker ju att man ska försöka få det rent helt enkelt, säger en av hamnbadarna, Ove Pütter.

Zara Öberg
zara.oberg@sr.se

Andreas Hedberg, Göteborg
andreas.hedberg@sr.se