Israel till "oförsonlig attack" mot Jihad

Uppdaterad 16:49
Självmordsbombningen i den israeliska kuststaden Netanya på tisdagskvällen har utlöst en ny politisk konflikt mellan palestinier och israeler. Den israeliska regeringen har inlett en offensiv mot islamiska Jihad.

Fyra personer dog och hundratalet skadades vid attentatet som islamiska Jihad sägs ligga bakom. Den 19-årige självmordsbombaren kom från gränsstaden Tulkarm.

Bara några timmar efter attentatet gick israeliska soldater in i Tulkarm med ett 20-tal fordon.

Stängda gränsövergångar
De sköt en palestinsk polis och grep minst fem anhängare till islamiska Jihad. Gränsövergångarna till Västbanken och Gaza är också stängda. Det är inte lönt att försöka övertyga gränssoldaterna om varför man ska in.

Affärsmannen Abdallah Neibro jobbar utanför Västbanken och vill hem till familjen i Tulkarm, men han får nobben. Ingen släpps in.

– Det är svårt. Det är väldigt svårt, säger han och hoppas att kunna få övernatta hos någon bekant på den israeliska sidan av barriären.

Överlämnade Tulkarm
Orsaken till avstängningen av de palestinska områdena i Gaza och på Västbanken är den israeliska regeringens offensiv mot islamiska Jihad.

Premiärminister Ariel Sharon kallar det för en oförsonlig attack mot Jihad, och har gått in med soldater i Tulkarm.

Den palestinske vice premiärministern, Nabil Shaath, svarade då att det är ett brott mot alla överenskommelser eftersom Israel överlämnat Tulkarm för en tid sedan till palestinierna själva.

Shaul Chrissi driver en restaurang i barack intill den stora vägen mot Tulkarm, han förstår palestinernas protester.

– Det är på grund av säkerheten som det här måste göras men tyvärr så drabbar det ju palestinierna, säger restaurangägaren.

Vägspärrar åter på plats
Islamiska Jihad har sagt sig ligga bakom 86 israelers död sedan september år 2000, när den andra intifadan startade.

Det palestinska upproret stannade i praktiken av genom vapenvilan som slöts i februari i år mellan den palestinske presidenten Mahmud Abbas och den israeliska premiärministern Ariel Sharon.

Nu vet ingen vad som händer med fredsprocessen. Tillbaka är vägspärrarna med alla de långa köerna, en påminnelse för många om den bräckliga vapenvilan.

Stänger också av bosättarområde
På onsdagen blev också en annan avstängning känd, och den drabbar judiska bosättare. För från och med onsdag och fram till den israeliska reträtten från bland annat bosättarområdet Gush Katif i Gaza så går det inte att ta sig in på bosättarområdet.

Sharons regering vill nämligen inte ha in fler bosättare än vad som redan finns i Gaza före reträtten som inleds om en månad.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista