Storstrejken på Lufthansa kommer att påverka närmare en halv miljon passagerare.
Foto: Michael Probst/TT

Tysk pilotstrejk fortsätter

"100.000 passagerare berörs"
1:08 min

Även i morgon ställs samtliga Lufthansas flygningar på Arlanda och Landvetter in på grund av strejk. Återigen har flygbolagets piloter lagt ner arbetet.

Sedan midnatt strejkar de 5.400 Lufthansapiloterna och knappt 900 flygningar är inställda, framför allt avgångar från Frankfurt och München.

100 000 passagerare är berörda men så här långt rapporteras från flygplatserna att det väntade kaoset har uteblivit. Från flygbolagets sida var man förberedd med reservplaner och många resenärer har kunnat bokas om på andra flyg.

Det här är den 14 pilotstrejken under den fastkörda förhandlingsrundan som pågått i drygt två år. Den pågående striden handlar om lönenivåerna. Med hänvisning till flygbolagets miljardvinst kräver piloterna en löneökning över en femårsperiod på 22 procent. Det är långt över vad arbetsgivarna erbjuder. De i sin tur pekar på konkurrensen från lågprisflygen som pressar lönsamheten.

Igår kväll försökte Lufthansa in i det sista att stoppa strejken genom att gå till domstol men deras begäran avslogs i två instanser av arbetsdomstolen i delstaten Hessen.

Pilotfacket Cockpit svarade genast med att förlänga strejken med ytterligare ett dygn, till midnatt imorgon torsdag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".