Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen svarar på Unicef:s kritik om brister i vård av omhändertagna barn

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 12.30
"Ett prioriterat område"
(1:46 min)
Åsa Regnér och foto på skor från HVB-hem
Nästan dubbelt så många barn är omhändertagna som år 2000. Foto: Tomas Oneborg/SvD, Bertil Ericsson / TT

Regeringen svarar nu på kritiken mot Sverige som förs fram i en rapport från FN:s barnfond Unicef idag.

I rapporten framkommer bland annat brister om kunskap om effekterna för barn av att bli omhändertagna av samhället samtidigt som gruppen omhändertagna barn i Sverige växer.

– Den sociala barn- och ungdomsvården är tyvärr ett sedan länge eftersatt område, säger en delvis självkritisk barnminister Åsa Regnér.

Unicef-rapporten har gjorts av forskare vid Stockholms universitet som med hjälp av offentlig statistik konstaterar att det 2013 var 32 500 barn som någon gång under året var omhändertagna av samhället.

Det vill säga placerade i familjehem, på HVB-hem eller på statliga så kallade SIS-hem. Nästan dubbelt så många omhändertagna som år 2000.

I rapporten framgår också att tidigare studier på området pekar på att omhändertagna barn har sämre tillgång till hälso-, sjukvård och skolgång. Och Unicef vill nu se förändringar.

Den socialdemokratiska barnministern Åsa Regnér igen.

– Det är ju kommunernas ansvar att placera varje barn och följa upp placeringarna runt de barnet, säger barnminister Åsa Regnér.

Men efter alla år av uppmärksamhet kring de här barnen hur är det möjligt att det fortfarande 2016 saknas kunskap om effekterna av de här insatserna, som du ser det?

– Det är naturligtvis en forskningsfråga och där kommer vi återkomma i forskningspropositionen. Men jag tycker det är viktigt att säga från regeringens sida att det här är ett prioriterat område, och därför har vi också för första gången tillskjutit medel från den nationella nivån till bemanning på det här området. Därför har vi också nyss lagt en lagrådsremiss om obligatoriska hälsokontroller och annat stöd för barn som placeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".