Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En miljon färre dödsfall med effektivare vård i EU

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 11.38
"Livslängden har ökat med sju år i Europa sedan 90-talet"
1:30 min
Var sjätte europé lider nu av fetma enligt rapport från EU OECD
Var sjätte europé lider nu av fetma enligt rapport från EU OECD Foto: (CC BY 2.0) CGP Grey

En rapport från EU-kommissionen och OECD visar att var sjätte europé lider av fetma och var femte dricker för mycket alkohol minst en gång i månaden. Däremot har rökningen minskat.

Livslängden har ökat med sju år i Europa sedan 90-talet och är nu över 80 år. En orsak är att nya lagar, skatter och kampanjer minskat tobaksbruket kraftigt under senare år, men fortfarande röker var femte europé.

Det finns stora ojämlikheter inom och mellan de olika medlemsstaterna, kandidatländer och Efta-anslutna stater enligt EU-kommissionens och OECDs nya rapport "Health at a Glance: Europe 2016". Västeuropéer lever i snitt åtta år längre än östeuropéer till exempel.

Runt 50 miljoner personer på kontinenten lider av flera kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjukdomar, cancer, diabetes och psykiska besvär.

– Vi lyfter fram att varje år dör en halv miljon människor i arbetsför ålder pga kroniska sjukdomar och det här innebär en kostnad på 115 miljarder Euro i vårdkostnader, bidrag och förlorade skatteintäkter, enligt Johan Wullt, presschef på EU:s Sverigekontor.

I Sverige är problemet dock mindre än i de flesta andra EU-stater.

Européer blir allt tjockare dessutom. Vid millenieskiftet var var nionde person så överviktig att det klassas som fetma, nu har det ökat till var sjätte europé. Luftföroreningar tar dessutom kål på en halv miljon invånare årligen.

Rapporten pekar på att vårdkvalitén förbättrats på kontinenten, men att primärvården måste byggas ut i Europa. Idag går mer än var fjärde medborgare till akuten eftersom det inte finns tid på vårdcentralen. Dessutom behöver väntetider och ekonomiska hinder för vård till fattiga undanröjas.

En snabbt åldrande befolkning krävs mer förebyggande insatser och en mer flexibel vård för att klara de ökande kostnaderna. Bland annat lyfts e-hälsa fram med webb-journaler och hälsoövervakning med IT-stöd.

Över en miljon européer dog härom året av sjukdomar och skador som skulle kunnat undvikits med en mer effektiv vård enligt rapporten. Inom ett år kommer en uppföljning där varje enskilt EU-lands utmaningar på hälsoområdet ska pekas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".