En av de betalnings uppdrag från Bulvanföretaget Griffin. I det här fallet till ett konto med koppling till Costa Ricas dåvarande president.
1 av 2
En av de betalnings uppdrag från Bulvanföretaget Griffin. I det här fallet till ett konto med koppling till Costa Ricas dåvarande president.
Liss Olof Nenzell, en tidigare anställd på Ericsson.
2 av 2
Liss Olof Nenzell, en tidigare anställd på Ericsson. Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.

Misstänkta mutor till flera sydamerikanska länder

Bulvan slussade över halv miljard till hemliga mottagare
3:54 min

Ericsson använde sig av ett bulvanbolag i Panama för att slussa pengar till hemliga mottagare i hela Latinamerika. Under ett enda år strömmade över en halv miljard kronor genom bolaget. Mutor enligt den tidigare Ericsson-anställde Liss Olof Nenzell som hade en unik insyn i Ericssons betalningar.

Read the story in english

– Jag använde ordet korruption och jag sa att jag vill inte vara med om det.

Griffin Development corporation som bulvanbolaget heter upprättades av en advokatbyrå i Panama i början av 90-talet och försågs med en styrelse av målvakter men i verkligheten kontrollerades det enligt Ekots källor av Ericssons marknadsavdelning Vi har också tagit del av ett stort antal betalningsordrar och bankdokument som visar hur Ericsson använder Griffin för att slussa pengar till hela Syd- och Mellanamerika. Sammanlagt handlar det om över en halv miljard kronor bara 1999. I de flesta fall slutar spåret på ett anonymt nummerkonto i ett skatteparadis, men det finns också slutmottagare som är dömda ekobrottslingar, och nära släktingar till politiska makthavare. Liss Olof Nenzell arbetade med de betalningar som gick till Griffin och andra bulvaner, och det var högt uppsatta personer som var de verkliga mottagarna säger han:

– Det var telekomministrar och televerksdirektörer.

Ministrar alltså?

– Ja, även på ministernivå.

Vad talar vi om för summor som skulle slussas vidare till de här ministrarna ?

– 100-tals miljoner. Till flertalet länder.

Vilka länder?

– Colonmbia, Venezuela, Peru , Brasilien, Argentina

Som ekot berättat idag visar några av dokumenten att Ericsson via Griffin bland annat fört över 2,5 miljoner kronor till ett bankkonto i Panama med kopplingar till Costa Ricas dåvarande president Miguel Angel Rodriguez. Pengarna studsar mellan tre banker innan den når sitt mål. Korruptionsexperten Peter Utterström har tagit del av handlingarna.

– Det här är allvarligt om det stämmer.

Om man samtidigt som man kämpar om ett kontrakt betalar 2,5 miljoner kronor till landets president. Kan man göra så? 

– Då har man ju förmodligen ett problem. Därför att det är ju svårt att förklara vad som motiverar den betalningen annat än det skulle vara en betalning för att få en förmån och då vet vi alla vad det handlar om.

Vad handlar det om då då?

– Det handlar om korruption.

Och det var nära att pengarna aldrig kom fram. Banken som skulle utföra transaktionen var tveksam, berättar Liss Olof Nenzell.

--De ringde mig och sa att vi har fått ett antal transaktioner å Griffins vägnar, och det är ju Ericssonfolk som styr det bolaget sa de på banken och de sa att vi tycker inte om de har transaktionerna var vänligen kontrollera dem.

Ericsson lyckades dock övertyga banken och pengarna nådde sitt mål i oktober 1999.

Liss Olof Nenzell hävdar att Ericssons företagsledning beordrade honom att förstöra alla känsliga dokument efter en granskning av tidningen Expressen hösten 2000.

Men i själva verket förstörde han inte dokumenten. Ekot har fått tagit del av ett stort antal av de här dokumenten.

– Det finns ju namn på slutmottagare, prominenta personer i ett antal länder med vilka man hade överenskommelser att det skulle vara ytterst konfidentiellt att de inte skulle komma fram.

För ett par år sedan inledde Liss Olof Nenzell i hemlighet ett samarbete med den amerikanska finansmyndigheten SEC. Nu har han lämnat över de mest känsliga dokumenten till en advokatbyrå i USA som ska presentera materialet för de amerikanska myndigheterna.

Costa Ricas tidigare president Miguel Angel Rodriguez förnekar via sin advokat att han tagit emot några mutor från Ericsson. Ericsson skriver i ett pressmeddelande att bolaget har nolltolerans mot korruption och att man citat: " tillbakavisar generaliseringar om att Ericsson som bolag systematiskt agerat på ett sätt som strider mot våra egna riktlinjer och principer" slut citat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".