En bilbomb exploderade i Bagdad. De flesta av offren var barn.

Många barn döda efter Bagdadattentat

Dödssiffran stiger efter självmordsattentatet i Irak tidigare på onsdagen. Den här gången tog självmordsbombaren 27 människors liv, de flesta av dem barn, uppger Iraks inrikesministerium.

De flesta av offren var barn, mellan sju och tretton år gamla. 70 människor uppges ha skadats.

Soldater skulle varna befolkningen
Attentat inträffade i sydöstra Bagdad i en stadsdel som domineras av shiiter och kristna. Amerikanska soldater hade åkt dit för att varna befolkningen för att det kanske fanns en bilbomb i grannskapet.

Soldaterna blev snart omringade av barn. Då slog attentatsmannen till. Från en sidogata kom han i full fart.

Sprängladdningen var så kraftig att den förstörde flera hus runtomkring. Förutom barnen så omkom också en amerikansk soldat och flera skadades.

Nyhetsbyrån AFP berättar om döda barn som i sina händer håller hårt om små chokladkakor. Vittnen säger också att soldaterna delade ut godis och nyckelringar amerikanska flaggan på till barnen.

”Alla barnen i kvarteret är döda”
Men de uppgifterna förnekar den amerikanska militären.

– Min kompis Abbas sprang ut. Jag skrek åt honom att vänta på mig men han var redan ute på gatan. Då kom bilen, berättar trettonårige Amer Hamad.

En annan pojke som förlorade sina båda ben berättar gråtande att alla barnen i kvarteret nu är döda.

Attentatet liknar det som hände i september i fjol då flera bomber detonerade nära en amerikansk militärkonvoj. Fyrtio personer omkom den gången, nästan alla var barn.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista