En ny video har publicerats där svensken Johan Gustafsson som sitter gisslan i Mali sedan fyra år framträder. Det finns också en ny video med en sydafrikansk gisslan. Foto: Youtube / TT
Foto: Youtube / TT

Johan Gustafsson – fem år i fångenskap

Ekots Fernando Arias: Oklart hur svensken mår
1:28 min

Förhandlingar pågår för att få svensken Johan Gustafsson fri. På fredag är det fem år sedan han kidnappades i Mali.

Det var i november 2011 som svensken Johan Gustafsson kidnappades av en al-Qaidagrupp i Timbuktu i Mali.

I 17 månader har den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers, GOTG, försökt få svensken Johan Gustafsson fri. 

"Vi ber för att vi lyckas få till stånd en villkorslös frigivning till jul eftersom vi har slut på alternativ", skriver GOTG i ett pressmeddelande. 

Hjälporganisationen meddelar också att Johan Gustafsson kommer att kunna få paket av sina anhöriga i Sverige. Kidnapparna har gått med på att ett paket med brev kex och godis ska få överlämnas till svensken. De islamistiska kidnapparna uppges också ha gått med på att i sin tur överlämna en videoinspelning.

I mars krävde kidnapparna 5 miljoner USA-dollar vardera för Johan Gustafsson och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowan, enligt GOTG. Men kravet på motsvarande 46 miljoner kronor har avfärdats.

"Vi förklarade att det finns ingen stat, inget företag, ingen arbetsgivare som kan få fram de här pengarna, familjerna har inte möjlighet och Gift of the Givers betalar inte lösesummor", skriver GOTG.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".