Anders Ygeman och Alice Bah Kunke.
Anders Ygeman och Alice Bah Kunke. Credit: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill ta samlat grepp mot rasism

Fler rättsfall väntas
1:20 min

Regeringen presenterade i dag en nationell plan mot rasism, hatbrott och olika "former av fientlighet" med fokus på att motverka hot och hat på nätet.

Inrikesminister Anders Ygeman tror att man snart kommer att kunna se resultat.

– Det kommer bli förändring i form av att fler människor kommer kunna ställas inför rätta för hatbrott ganska snart för nu har vi fått de här speciella hatbrottsenheterna och de blir ju specialister inom sitt område. Det är klart jag förväntar mig att det blir resultat, säger Anders Ygeman.

Ett starkare förebyggande arbete mot hatbrott på nätet är en del av den handlingsplan som inrikesminister Anders Ygeman presenterade tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke idag.

Alice Bah Kuhnke underströk att det hittills saknats en nationell plan för att bekämpa rasism och hatbrott - och att insatser inte har utvärderats systematiskt.

– Bara det att vi nu tar ett samlat grepp och ger en myndighet i uppdrag att följa, att utvärdera och rapportera vilka insatser som faktiskt är lyckosamma och vilka insatser som inte är det så gör det att vi får en helt ny plattform att bekämpa rasismen utifrån, säger Alice Bah Kuhnke.

Myndigheten Forum för levande historia har fått i uppdrag att ta fram utbildningar för lärare och andra yrkesgrupper och Statens medieråd ska arbeta med att motverka rasism och hatbrott på nätet. Insatserna ska vara mätbara, säger Alice Bah Kuhnke.

– Dels kommer vi ju mäta till exempel anmälda brott och utfall av hatbrott hos polisen i polisens statistik men dessutom kommer vi ju mäta upplevelsen av minskad rasism och ett bättre bemötande, säger Alice Bah Kuhnke.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".