Delad bild: Ardalan Shekarabi och en karta över de föreslagna nya regionerna.
Civilminister Ardalan Shekarabi och en regionindelning som just nu inte ser ut att bli verklighet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Besvikelse bland S-politiker i Norrland

Erik Lövgren, landstingsråd: Det är olyckligt
1:35 min

I förhandlingarna om en ny organisation av Sverige släpper regeringen nu tanken på storregion Norrland.

Socialdemokratiska landstingspolitiker i Norrland har reagerat med besvikelse.

– Det är olyckligt naturligtvis. Vi har jobbat hårt tillsammans, vi fyra landstingsfullmäktige, och 44 kommuner har svarat positivt på att vi vill sammanläggas, säger Erik Lövgren (S) landstingsråd i Västernorrland.

Tanken från början var storregioner i både Norrland, Svealand och Götaland från den 1 januari 2019. Men civilminister Ardalan Shekarabi har i dag meddelat att han har lägger planerna på storregionen Norrland åt sidan.

Maria Stenberg som är socialdemokrat och landstingsråd i Norrbotten tycker att det är synd.

– Vi är fyra ganska små landsting med rätt unika utmaningar på hälso- och sjukvårdens sida med stor glesbygd och landsbygd, säger hon.

En farhåga är sämre sjukvård när skatteunderlaget minskar med vikande befolkningsunderlag. Landstingsrådet i Västernorrland Erik Lövgren säger dock att samarbeten kommer att fortsätta också utan storregion.

– Men det är klart att det hade underlättat med en gemensam sjukvårdsorganisation i hela Norrland, det hade varit enklare.

De landstingspolitiker som Ekot har pratat med gör analysen att det är Centerpartiets krav som har fått genomslag i förhandlingarna.

– Kraven från Centerpartiet har ju varit att man ska lämna två av Sveriges minsta landsting utanför, Jämtland/Härjedalen och Norrbotten, säger Maria Stenberg.

Tycker du att man ska gå vidare med regionindelningen nu när Norrland läggs åt sidan?

– Jag ser faror med det. Att södra Sverige tillåts bilda större och starkare regioner det innebär att vi blir mer marginaliserade och vår röst blir svagare, säger Maria Stenberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".