Trump nominerar två kvinnor till sin administration

1:51 min

Donald Trump har valt två kvinnor till posterna som FN-ambassadör respektive utbildningsminister. Nikki Haley och Betsy DeVos heter de.

Nikki Haley var inte nådig mot Donald Trump under den valrörelse som ledde fram till att han valdes till USA:s näste president.

Haley lovade kämpa in i det sista mot den Trump som enligt henne inte tillräckligt tydligt tog avstånd från Ku Klux Klan och som många med henne ansåg betedde sig som en mobbare.

Som republikansk guvernör i South Carolina blev Nikki Haley känd som den som ledde både delstaten och hela USA dagarna efter att en vit man sköt nio svarta församlingsmedlemmar till döds i en kyrka i Charleston med motivet att han ville starta ett raskrig.

Haley har kallats den perfekta moderna republikanen, förutom att hon är kvinna är hon dotter till indiska invandrare och därmed en första generationens amerikan med minoritetsprofil.

Hon saknar dock helt utrikespolitisk erfarenhet, ett minus när hon efter att Trump nästa år tillträtt ska godkännas av senaten som USA:s nya FN-ambassadör.

Om Trumps nominering av Haley visar att han även vill omge sig med viss opposition, visar utnämningen av Betsy DeVos som utbildningsminister att även stenrika representanter för partietablissemanget kommer att ingå i hans administration, trots löften om att rensa upp i Washington.

DeVos är miljardär och stor ekonomisk sponsor av det republikanska partiet. Han ingår redan i partitoppen.

DeVos vill ha fler friskolor i USA och har tills helt nyligen haft en motsatt syn på grundskolans innehåll än majoriteten republikaner.

Det republikanska fotfolket vill avskaffa den kärnämnesstandard som kallas "Common Core". Trump har lovat det, och möjligen blir det Betsy DeVos som får i uppgift att göra just det som utbildningsminister  - om hon godkänns av senaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista