Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvingas skicka barn utomlands för vård

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 05.00
Överläkare: Vi tvingas dagligen göra mycket svåra prioriteringar
2:16 min
Alice Wågberg
1 av 2
Alice Wågberg, 11 år Foto: Anna Larsson / Sveriges Radio
Överläkare Helena Winberg, Drottning Silvias barnsjukhus
2 av 2
Överläkare Helena Winberg, Drottning Silvias barnsjukhus Foto: Anna Larsson / Sveriges Radio

Barnintensiven kan inte ta emot alla barn som söker vård. Ibland har sjukvården tvingats skicka barn utomlands.

En som drabbats av bristen hos landets fyra barnintensivavdelningar är 11-åriga Alice Wågberg. Hon har fått sin stora ryggoperation uppskjuten tre gånger sedan i maj, eftersom alla barniva-platser varit fullbelagda.

--Det kändes väldigt tråkigt, alltså man har ju längtat efter det. För det är väldigt jobbigt med min andning och så, och det är väldigt jobbigt att hålla på att gå och andra saker, det är ju svårigheter med det, säger hon.

Det är framför allt bristen på specialistsjuksköterskor som gör att drygt en tredjedel av platserna på landets barnintensivavdelningar inte kan öppnas.

Det leder i sin tur till att de minsta och sjukaste kan få transporteras till någon av de andra barnintensiverna i Sverige eller utomlands. Helena Winberg är överläkare vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg:

– Vi tvingas ju dagligen göra mycket svåra prioriteringar där vi kanske vet att det är tre barn som planeras in för operation som behöver intensivvård efter operationen, men vi har bara en intensivvårdsplats för att det har kommit in svårt sjuka akuta patienter under natten.

Under den senaste tiden har trycket ökat. Det föds fler barn i Sverige och fler överlever svåra sjukdomar och behöver intensivvård, säger Urban Fläring, intensivvårdsläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus:

–  Vi har varit i sådan situation att alla barnintensivvårdsplatser i Sverige har varit fullbelagda. I ett sådant läge så ber vi våra skandinaviska grannar om hjälp.

Hur ofta sker det?

– Jag skulle vilja säga att det sker någon gång varje år.

Och situationen är likartad på alla de fyra barnintensiverna i landet, säger överläkare Helena Winberg vid Drottning Silvias barnsjukhus:

– När vi satt ner med representanter för våra barnintensivvårdsavdelningar så kom vi fram till att det nog är fem barn som under det senaste året har fått skickas till Oslo eller Köpenhamn för att vi inte har haft en enda barnintensivvårdsplats ledig.

Och Sverige har färre platser än jämförbara länder, säger Urban Fläring:

– Om man ser i ett internationellt perspektiv så så ligger Sverige väldigt lågt jämfört med Europa. Bland de lägsta faktiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".