Sydafrika tar emot fler flyktingar än EU

1:49 min

Sydafrika är en magnet för flyktingar och migranter på den afrikanska kontinenten och flera andra nationaliteter ökar också stadigt i landet.

Sydafrika är en magnet för flyktingar och migranter på den afrikanska kontinenten och flera andra nationaliteter ökar också stadigt i landet.

Migrationen inom den afrikanska kontinenten är stor och Sydafrika har en mycket stark dragningskraft. Det menar Richard Ots, chef för IOM - Internationella migrationsorganisationen i Sydafrika 

- Ja definitivt. Sydafrika ser sig själv som en magnet och detta har sina för- och nackdelar, säger Richard Ots.

Migranterna kommer från södra Afrika, från Afrikas horn, Somalia, Etiopien och Eritrea och sedan även från andra afrikanska länder.

- Att tro att Europa tar emot fler flyktingar och migranter är en felaktig bild. Omflyttningar mellan och inom länder i Afrika är betydligt större och det är en växande trend, säger holländaren.

Uppskattningen är att åtminstone 10 % av dem som lever här är migranter, vilket motsvarar 5 miljoner av en befolkning på 50. IOM-chefen jämför det med de cirka 2 miljoner flyktingar och migranter, som hela Europa med sina 500 miljoner invåntare tog emot förra året, vilket motsvarar 0,4 %.

Omflyttningarna på det södra halvklotet växer och de senaste fem åren har Sydafrika märkt en kraftig ökning av pakistanier, bangladeshare, indier och kineser, fortsätter Richard Ots.

- Det finns en undran här om Sydafrika håller på att bli ett transitland, en språngbräda för att sedan kunna ta sig vidare till Nordamerika och även Europa, säger han.

Liksom på andra håll i världen finns det också spänningar mellan sydafrikanerna och migranterna. Det har lett till både upplopp, våld och död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista