Man i talarstol med EU-flagga i bakgrunden.
Eu-parlamentets talman Martin Schulz. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Schulz satsar på tysk inrikespolitik

Schulz ses som given utrikesministerkandidat
1:20 min

Europaparlamentets talman Martin Schulz kommer inte att ställa upp till omval. I stället vill han sikta in sig på rikspolitiken i hemlandet Tyskland. Martin Schulz besked i dag ger ytterligare bränsle åt ryktena om vem som blir socialdemokraternas SPD:s kanslerkandidat i nästa års valrörelse.

Efter allt intensivare spekulationer kring hans framtidsplaner, meddelade Martin Schulz i förmiddags att han inte kandiderar till en tredje mandatperiod som Europaparlamentets talman. Därmed lämnar han sin EU-post i januari och återvänder till Tyskland där han kommer att toppa socialdemokraternas riksdagslista i hans hemmadelstat Nordrhein-Westfalen inför valet till förbundsdagen om tio månader.

Alla utgår ifrån att hans ambitioner är betydligt större än så. Han ses som given kandidat att efterträda utrikesminister Frank-Walter Steinmeier när han nästa år tillträder posten som Tysklands förbundspresident.

I en tid av tilltagande spänningar och splittring inom unionen och en förväntan om svårare relationer med USA när Donald Trump tar över som president, betraktas den erfarne och övertygade Europapolitikern som en stor tillgång.

Schulz tillhör de populärare politikerna i Tyskland. Han finns också med i spekulationerna om vem socialdemokraterna ska utse att utmana Angela Merkel om förbundskanslerposten i nästa års val. Stödet för partiledaren Sigmar Gabriel är bräckligt och många socialdemokrater hoppas att Martin Schulz skulle kunna lyfta partiet ur sin långvariga svacka.

Schulz har haft posten som talman i Europaparlamentet sedan 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".