Omärkta kor problem för bönder

Hundratusentals nötdjur i Sverige måste kanske märkas om. Anledningen är att plastbrickorna som djuren märks med tappar färgen och blir oläsbara.

Det här försämrar det svenska smittskyddet och dessutom skapar ommärkningen mycket extrajobb för svenska lantbrukare.

Det säger Helena Jonsson, lantbrukare från Tranås som tvingats märka om sina djur många gånger.

– Vi brukar ju få märka om en tio, femton om året. Vi kan flyga till månen, men vi kan inte göra öronmärkningar som håller med än ett år, säger Helena Jonsson.

Skyldig att ha märkningen
Varje nötdjur i Sverige i dag har en gul plastbricka i örat med ett unikt nummer som gör att man kan identifiera djuret. Ägaren är skyldig att ha märkningen, saknas den kan lantbrukaren förlora EU-stöd och riskera att inte få något betalt vid slakt.

Märkningen är också mycket viktig när det gäller att kunna spåra smittsamma sjukdomar snabbt. Men nu har Sveriges goda smittskydd fått sig en knäck eftersom de gula plastbrickorna i många fall blivit oläsliga.

Hur många djur som nu måste märkas om kan ingen svara på i dag. Men de dåliga brickorna har skickats ut i ett års tid.

Halv miljon kalvar
Under den tiden har det fötts runt en halv miljon kalvar som märks med de dåliga brickorna, enligt Christer Eliasson på mjölkböndernas organisation Svensk mjölk.

– Det är frågan om flera hundratusen märken som måste bytas ut. Jag har fått många ilskna samtal från lantbrukare. De har haft stora bekymmer att identifiera djuren, säger han.

Det handlar alltså om tiotusentals, ja kanske hundratusentals kor i Sverige som kan bli svåra att identifiera och som nu måste märkas om. Bönder har krävt ersättning för merarbetet av tillverkaren men än så länge bara erbjudits nya brickor gratis.

Bränns in med laser
Tillverkaren av brickorna, företaget Stallmästaren, gick under 2003 över till en ny tillverkningsteknik där siffrorna bränns in med laser istället för värme för att kunna avläsa dem elektroniskt. Det är därför det blivit problem. Brickorna blir svarta, siffrorna försvinner och djuren blir svårare att identifiera.

Jordbruksverket har nu ställt kravet att tillverkaren förbättrar brickorna. Björn Ligord, styrelseordförande i Stallmästaren säger att man nu gör tester med nya brickor. Men än vet man inte om de fungerar.

– Det tar lång tid att testa nya lösningar. Men vi har en plan, i höst ska vi ha en fungerande lösning klar, säger Björn Ligord.

– Jag tycker de förra brickorna fungerade bra. Man ska väl inte använda sig av ny teknik innan man har provat den?, säger Helena Jonsson, lantbrukare från Tranås.

Peter Jernberg, Ekot i Jönköping
peter.jernberg@sr.se