Kistan med förre Biafraledaren Dim Chukwuemeka Ojukwu förs bort.
Kistan med förre Biafraledaren Dim Chukwuemeka Ojukwu förs bort av militären. Foto: AP

Biafraaktivister dödade i Nigeria

Armén tillbakavisar uppgifterna
1:18 min

Minst 150 aktivister i landets sydöstra del skjutits ihjäl av militären, uppger människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

Under det senaste året har det varit återkommande demonstrationer och oroligheter i landets sydöstra del, där en del kräver att staten Biafra ska återuppstå.

Amnesty International har tagit del av 87 videoklipp, 122 foton och vittensmål från 146 personer, som enligt organistationen visar att militären sköt med skarp ammunition mot människor med liten eller ingen förvarning.

Hundratals har också gripits på godtyckliga grunder enligt Amnesty. 60 människor ska ha dödats vid en demonstration i maj i år där man uppmärksammade Biafra-kriget mellan åren 1967 till 1970, ett krig som krävde en miljon dödsoffer.

Protesterna och den militära närvaron i området har ökat sedan i oktober förra året då Nnamdi Kanu, en ledare för en separatistisk rörelse för Biafra, greps.

En talesman för armén tillbakavisar att militären ska ha dödat försvarslösa aktivister. Överste Sani Usman säger att säkerhetsstyrkorna iakttagit maximal återhållsamhet efter demonstrationerna i maj då fem poliser dödades och flera skadades.

Amnesty skriver att president Muhammadu Buhari lovat att undersöka tidigare rapporter om övervåld från säkerhetsstyrkorna, men att inget har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".