Läkare som övar med barndocka
1 av 4
Foto: Anna Larssson/Sveriges Radio.
Överläkare Helena Winberg vid drottning Silvias barn och ungdomssjukhus.
2 av 4
Överläkare Helena Winberg vid drottning Silvias barn och ungdomssjukhus. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
--Det är frustrerande att tvingas lägga kraft på att ordna platser istället för att vara fullt fokuserad på vården, säger intensivvårdsläkare Urban Fläring, Astrid Lindgrens barnsjukhus.
3 av 4
--Det är frustrerande att tvingas lägga kraft på att ordna platser istället för att vara fullt fokuserad på vården, säger intensivvårdsläkare Urban Fläring, Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Situationen på landets barnintensivavdelningar är pressad också för personalen, berättar överläkare Helena Winberg vid drottning Silvias barn och ungdomssjukhus. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
4 av 4
Situationen på landets barnintensivavdelningar är pressad också för personalen, berättar överläkare Helena Winberg vid drottning Silvias barn och ungdomssjukhus. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Personalen pressad på barnintensiven

"Sjuksköterskor sitter och gråter för att de känner sig otillräckliga"
2:30 min

Bristen på specialistsjuksköterskor gör att många vårdplatser på landets barnintensivavdelningar är stängda. Nu tvingas personalen prioritera bland de sjukaste barnen.

Drygt en tredjedel av vårdplatserna på landets barnintensivavdelningar är stängda eftersom det saknas personal, främst specialistutbildade sjuksköterskor.

Det gör att svårt sjuka barn flyttas och ibland får skickas utomlands för att få vård. Men också personalen drabbas. Det säger överläkare Helena Winberg som är ordförande för Svensk förening för barnintensivvård.

– Med den belastning som vi har nu med ständig resurs- och platsbrist så tar det oerhört hårt på personalen också. Vi har sjuksköterskor som sitter och gråter efter sitt arbetspass för att de känner sig otillräckliga. Jag har kollegor som har sagt upp sig i frustration och känsla av maktlöshet över situationen, berättar hon.

Varje år vårdas omkring 3 800 barn på intensivvårdsavdelningar i Sverige. Det finns fyra högspecialiserade avdelningar för barn, i Stockholm, Göteborg, Lund och Uppsala. Drygt hälften av barnen hamnar här. Övriga läggs in på vanliga iva-avdelningar där också vuxna vårdas.

Trycket på barn-iva har ökat de senaste åren, eftersom befolkningen växer och fler svårt sjuka barn överlever. Och bland personalen växer oron över att inte kunna ge barnen tillräckligt god vård.

Urban Fläring, som är intensivvårdsläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus berättar om svårigheterna.

– Det är ju väldigt frustrerande att man som ledningsansvarig på en barn-iva måste lägga så oerhört mycket energi på att bereda plats för de här barnen istället för att vara fullt fokuserad på kliniskt arbete, säger han.

Barnintensivvårdsläkarnas förening har byggt upp regionala nätverk för att stärka barnkompetensen i hela landet. Men man skulle behöva en bättre överblick över lediga vårdplatser och transportmöjligheter säger Urban Fläring:

– Vi skulle vilja ha en nationell samordnare för de här frågorna. Den personen ska ju vara en van specialist som också kan hjälpa till när personal behöver hjälp att stabilisera barnet inför en transport.

För trots pressen är vårdresultaten fortfarande mycket goda, säger Urban Fläring:

– En hel del av de här barnen är ju så svårt sjuka man någonsin kan bli. Men trots det, med den högteknologi och den kunskap som finns hos personalen, så kan man få den absoluta majoriteten av de här barnen att överleva. Och inte bara överleva, utan det här blir ju i de allra flesta fallen helt friska barn efteråt.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".