Terroristerna beskrivs som vanliga killar

I Storbritannien letar polisen nu efter en femte person som misstänks ligga bakom självmordsdåden i London i torsdags, Landet är skakat av att de fyra självmordsbombarna beskrivits som helt vanliga unga killar.

– Han var en väldigt normal person, inget talade för att han skulle vara inblandad i någon särskilt, säger grannen till en av de misstänkta attentatsmännen.

På torsdagen klarnade bilden av åtminstone tre av dem. Ålder från 19 till 30 år, med pakistansk härkomst, från Leeds med omnejd, födda och uppvuxna i Storbritannien. Den fjärdes identitet är inte bekräftad av polisen.

Många frågor
Många frågar sig hur unga brittiska medborgare kunde bli självmordsbombare.

Vänner och grannar beskriver unga män från respekterade familjer, och som var intresserade av cricket, fotboll och tjejer, studerade och planerade för framtiden. En av dem lämnar efter sig en liten dotter.

Polisen fortsätter nu att nysta vidare bakåt i deras liv - vad gjorde de före förra torsdagen, vilka kontakter hade de och vilka resor hade de gjort?

Oroliga för repressalier
Många brittiska muslimer är oroliga för repressalier efter sprängdåden, och Storbritanniens muslimska råd utryckte sin avsky över sprängdåden. Tony Blair fördömde de angrepp på muslimer som skett efter attentaten.

En talesman för det muslimska församlingen i Leeds, al-Khatib, sa att visst måste man ta itu med vissa frågor bland muslimerna. Men varken han eller nån annan hade märkt några radikala tendenser i sin församling.

 Annika Digreus, London
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista