En person sitter med en dator.
Foto: Anders Wiklund/TT

Rättelse: Felaktiga uppgifter om oro på nätet

Den ursprungliga artikeln om oro på nätet var baserad på felaktiga uppgifter från Statistiska Centralbyrån som nu har korrigerats.

På grund av ett fel i behandlingen av statistiken från undersökningen av svenskarnas it-vanor gick Statistiska centralbyrån ut med felaktiga uppgifter. Det gjorde även att Ekots publicering under gårdagen blev felaktig.

I de ursprungliga tabellerna stod det att 58 procent av befolkningen är i hög grad oroliga för att spåras på nätet i syfte att annonsera, rätt siffra är 10 procent och ytterligare 32 procent är i viss mån oroliga.

Ett liknande fel återfinns även i de andra uppgifterna som Ekot publicerade. Enligt de nu uppdaterade siffrorna är det 58 procent som känner till att cookies kan användas för spårning i annonseringssyfte.

29 procent har ändrat webbläsarens inställningar för att förhindra eller begränsa cookies, 19 procent använt programvara för att begränsa spårning på nätet.

Karin Anderberg, pressansvarig på SCB, säger att felet uppstod när Excel-filen med statistiken skulle skapas.

– Ett antal tabeller har förskjutits i bilagan, det gäller 10 tabeller av 154. Vi är jätteledsna för det, vi är väldig noga med att det alltid ska vara rätt, säger Karin Anderberg.

En del av statistiken publicerades även i statistikdatabasen, men till exempel frågan om hur oroliga svenskarna är för att spåras i annonssyfte fanns inte med där.

– Siffrorna har varit korrekta i vår statistikdatabas och det är vår primära källa. Sen ska det alltid vara rätt och det beklagar vi, säger Karin Anderberg på SCB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".