Danskar rädda för attentat i Köpenhamn

Efter terrorattentatet mot London för en vecka sedan fruktar allt fler danskar att deras land står på tur. Enligt en undersökning tror tre av fyra danskar att det egna landet kommer att drabbas av terroristattacker de närmaste åren.

Det bekräftas av Köpenhamnare som Ekot talat med.

– Man räknar med att det ska bli terroristattacker, men man vill inte tänka på det.

Ungefär så beskriver de flesta danskar vi talat med, i ett eftermiddagssoligt Köpenhamn. Vi frågade hur de ser på risken för att den egna huvudstaden ska utsättas för ett attentat.

För många danskar är det inte en fråga om om utan en fråga om när.

Många oroliga
Enligt en opinionsundersökning bland ettusen danskar som gjordes efter attentaten i London bedömer tre av fyra danskar risken för liknande händelser i Danmark inom de närmaste åren som sannolik, eller ganska sannolik. Andelen oroliga danskar har ökat.

I samma undersökning för tre år sedan bedömde bara varannan dansk risken för terrordåd som sannolik eller ganska sannolik

Den senaste tiden har också flera hot riktats mot Danmark på grund av landets deltagande i invasionen av Irak.

Oron för terrordåd märks på olika sätt i den danska huvudstaden berättar Gerta Maessen som just ska gå ner i metron vid Christianhamns tunnelbanestation i centrala Köpenhamn.

– I tunnelbanan kan jag med egna ögon se att det är fler vakter än normalt säger hon.

Uppmanas slå larm
På framträdande platser i tunnelbanan uppmanas resenärerna att slå larm om de upptäcker en väska utan ägare. Sedan i torsdags har fem tåg stoppats på grund av kvarglömt bagage,

Totalt har polisen fått in ett femtiotal larm om misstänkta väskor. I måndags utrymdes ett område runt kungafamiljens bostad Amalienborg efter att en väska hittats där.

Före i torsdags lämnade folk kvarglömt bagage till hittegodsavdelningen. Nu ringer man polisen säger Preben Jensen som är vice poliskommissarie i Köpenhamn.

Den danska polisen har haft höjd säkerhet ända sedan Irakkriget bröt ut. Men den senaste veckan har man ytterligare höjt nivån och satsar på att synas mer i Köpenhamn.

Men ingen av de danskar vi talat med tänker inte ändra sina vanor trots de upplevda terrorhoten.

Mattias Hemmingsson
mattias.hemmingsson@sr.se