Katrín Jakobsdóttir fick i förra veckan chans att bli Nordens första statsminister
Isländska Katrín Jakobsdóttir träffar idag presidenten för att diskutera sina försök att bilda regering. Foto: Frank Augstein/Henrik Montgomery/TT

Regeringsproblem så in i Norden

Både höger- och vänsterledare har misslyckats att bilda en majoritetsregering
2:20 min

Flera av våra nordiska grannländer brottas just nu med politiska låsningar kopplade till regeringsmakten.

Isländska Katrín Jakobsdóttir fick i förra veckan chans att bli Nordens första vänsterpartistiska statsminister på nästan 70 år. Det har bara skett en gång tidigare, i Finland på 1940-talet när Mauno Pekkala från Folkdemokraterna ledde regeringen under ett par år.

I Reykjavik gav dock Grön Vänsters ledare på onsdagskvällen upp försöket att bilda en isländsk fempartikoalition. Inte minst skattefrågor gjorde det för svårt att ena de fem partierna.

Den 29 oktober röstade islänningarna in rekordmånga sju partier i parlamentet, Alltinget. Nu har både höger- och vänsterledare misslyckats att bilda en majoritetsregering.

Idag träffar Katrín Jakobsdóttir Islands president Guðni Th. Jóhannesson för att diskutera om och i så fall hur hon ska gå vidare i sina försök att bilda regering.

I Norge finns nu ett visst hot om regeringskris knappt tio månader före nästa val. Förhandlingarna om norsk statsbudget har nämligen kört fast, oväntat hårt, på en miljöfråga med stort politiskt symbolvärde.

Framför allt Fremskrittspartiet har gett ultimatum om att norrmän som äger bensin- och dieselbilar ska få totalt runt en miljard kronor nästa år i form av sänkta skatter och avgifter. Detta vägrar ett av regeringens stödpartier, liberala Venstre, att gå med på, av klimatskäl.

Budgetförhandlingarna skulle ha varit klara idag, men enligt Ekots källor kommer parterna bryta sin deadline.

Låsningar och hot om nyval har präglat Danmarks politiska liv denna höst.

Det enda regeringspartiet, Lars Løkke Rasmussens borgerliga Venstre, har bara 19 procent av platserna i parlamentet Folketinget, och man har haft mycket svårt att få igenom en budget. Det lyckades i fredags, men den här veckan inleddes förhandlingar om en regeringsombildning.

Statsministern vill stärka sin minoritetsregering genom att försöka få med två andra borgerliga partier; Liberal Alliance och Konservative.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".