Karl-Henrik Grinnemo
Karl-Henrik Grinnemo, som avslöjade Macchiariniaffären Foto: Privat

Överläkare: ”De ansvariga på KI sitter kvar”

De ansvariga sitter kvar
0:59 min

En av de fyra läkare som slog larm till Karolinska institutets ledning om missförhållandena kring Paolo Macchiarini var överläkaren Karl-Henrik Grinnemo

Men ledningen lyssnade inte till varningarna. Han säger att det fortfarande krävs stora förändringar.

– De här personerna som har varit kring Paolo Macchiarini, hans rekrytering och så vidare, de sitter fortfarande kvar på sina poster. De sitter också kvar i anslagskommittéerna. De begränsar och vill frysa ut oss som har varit involverade i Paolo Macchiarini-affären.

Karl-Henrik Grinnemo menar i en intervju i Studio Ett att det inte ses med blida ögon att han och flera kollegor slog larm.

– Paolo Macchiarini är inte fälld av Karolinska institutet, det ska man komma ihåg. Han är fortfarande friad av Karolinska institutet. 

De personer som varit med om det Karl-Henrik Grinnemo kallar "mörkningsprocessen" sitter fortfarande kvar och är med och styr forskning på institutet. Han efterlyser därför att man försöker undersöka hur det kunde hända.

– Det som är jätteviktigt nu är att man fokuserar på den här mörkningen. Hur kunde den gå till? Varför ville man inte agera när vi slog larm?

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".