Mikael Odenberg, blir ny ordförande för Karolinska Institutet.
Mikael Odenberg, blir ny ordförande för Karolinska Institutet. Foto: Drago Prvulovic/ Tomas Oneborg/TT.

Odenberg tar över KI

"Karolinska institutet har nu ett rejält solkat rykte"
2:06 min

Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, blir ny styrelseordförande för Karolinska Institutet. Den tidigare styrelsen tvingades avgå efter den uppmärksammade Macchiarini-affären.

Mikael Odenberg, nuvarande generaldirektör för Affärsverket svenska kraftnät och tidigare moderatpolitiker och Försvarsminister tillträder posten som styrelseordförande för Karolinska institutet 1 december. Han efterträder Lars Leijonborg som avgick i början av september.  

– Det känns ansvarsfullt naturligtvis. Karolinska Institutet är Sveriges absolut främsta universitet och har ett rejält solkat rykte, både hemma och utomlands.

– Det är viktigt att vi snabbt får upp Karolinska institutet på banan och återfår den forna glansen och det är klart att där har styrelsen en viktig uppgift. Bland många andra, säger Mikael Odenberg.  

Utöver Odenberg tillsätts också tre nya ledamöter i styrelsen. Högt upp på agendan är att återupprätta KI:s rykte.

– Den absolut viktigaste uppgiften är ju att nu se till att det här förändringsarbetet fullföljs och att det blir en uppstramning när det gäller hur man jobbar både som myndighet och som universitet, men också när det gäller forskningsetiken.

– Sedan är det ju förstås att se till att det kommer en ordinarie rektor på plats, säger ansvarig minister Helene Hellmark Knutsson. 

Karolinska Institutets tidigare rektor, Anders Hamsten, avgick i februari efter massiv kritik i samband med avslöjandena kring Paolo Macchiarini och anklagelserna om forskningsfusk. Trots att en rad framstående läkare slog larm redan 2014 så friades Macchiarini från anklagelserna av KI:s ledning.

Den tillträdande styrelseordföranden anser att nödvändiga utredningar har genomförts.

– Min uppgift är ju inte att titta bakåt och få huvuden att rulla utan min uppgift är att titta framåt. Och det är klart att man kan söka många anledningar till varför Macchiarini-affären kunde inträffa och att den kunde gå så långt och det är ju någonting som styrelsen behöver ta tag i, säger Mikael Odenberg.

 

Fakta/Macchiarini-skandalen

2010 rekryteras den världskände kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet.

2011 börjar han på Karolinska att operera in konstgjorda luftstrupar på patienter. Flera av dem avlider senare.

2013 i oktober får Paolo Macchiarini operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset efter att ett läkarmöte hållits där kirurgen fått redovisa utfallet av operationerna som gjorts med metoden.

2014 i augusti anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset Paolo Macchiarini till institutets rektor för att ha förvanskat resultaten av operationerna i sex vetenskapliga artiklar.

Januari 2016 sänder SVT:s dokument inifrån, där dokumentärfilmaren Bosse Lindqvist avslöjar bristerna kring Macchiarini.

2016 lämnar styrelsen för Karolinska institutet (det så kallade konsistoriet). Konsistoriet är Karolinska institutets "högsta beslutande organ" och består av totalt 20 ledamöter varav regeringen utser åtta ledamöter. Ordförande är förre FP-ledaren Lars Leijonborg. 1 december tillträder i stället Mikael Odenberg.

Källa: Ekot, TT, Dagens Medicin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".