Kollage: TT
Kollage: TT

Bolund (MP): Risker med en stor finanssektor

"Vi anpassar regelverket"
1:23 min

Professor Lars Jonung vid Ekonomihögskolan i Lund varnar för att de svenska bankerna blivit för stora för svensk ekonomi och riskerna med den snabba kreditexpansionen. Finansmarknadsminister Per Bolund anser att regeringen gör vad som är nödvändigt för att undvika en finanskris.

– Mitt arbete går ut på att göra förebyggande åtgärder så att vi undviker att hamna i en finansiell kris och att vi kan hantera en situation som uppstår. Vi håller just nu på att anpassa regelverket, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Per Bolund menar att det nyligen införda amorteringskravet och Finansinspektionen uppdrag att föreslå fler åtgärder som kan behövas för att minska riskerna i ekonomin. Budskapet är att läget är under kontroll.

– Vi har också en ny struktur för hur vi hanterar banker som hamnar i en finansiell kris, där vi ser till att bankerna faktiskt måste bygga upp ett kapital och fondera pengar för att kunna hantera svåra situationer.

Räcker det ni gör nu?

– Vi följer hela tiden utvecklingen och är beredda att vidta ytterligare åtgärder om vi ser att det behövs. Nu har ju faktiskt ökningstakten när det gäller lånen minskat jämfört med tidigare och det för första gången sedan 2012, så det är något av ett trendbrott vi ser.

Professor Lars Jonung är också kritisk till bankernas kreditgivning som han anser är bristfällig. Han vill att bankerna tar ett eget större ansvar om det går fel. Men Per Bolund håller inte med.

– Jag tror att det finns ett värde av att hålla fast vid den svenska modellen - att man faktiskt personligen tar ansvar för de lån man tar upp. Det har ju visat sig att vi har stabila banker och ett stabilt finansiellt system och att det svenskafolket är bra på att betala tillbaka de lån man tar.

Relaterat

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".