Mynt i en hand, sedlar i bakgrunden
Lönen ligger kvar på samma nivå. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten sjunker men löner står still

Löneglidningen är nära noll
2:03 min

Det blir allt svårare för många arbetsgivare att rekrytera personal. Det borde enligt teorin driva upp lönerna, men det sambandet verkar ha brutits.

Hittills har den minskande arbetslösheten inte fört med sig högre löner, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Industriarbetsgivarna.

– Under ganska lång tid kan vi se att arbetslösheten faller kraftigt men löneglidningen tar inte fart.

Om arbetslösheten går ned ska det betyda att lönerna går upp, så ser det historiska mönstret ut. Men sambandet verkar ha brutits. Samtidigt som arbetslösheten har sjunkit sedan 2014 har inte löneökningarna följt med upp. 

Löneglidningen är nu nära noll, det betyder att utöver de centrala avtalen på drygt 2 procent per år har lönerna knappt ökat alls ute på företagen.

– Hittills har vi inte sett någon effekt att löneökningstakten stiger i år, säger Valter Hultén, nationalekonom på Medlingsinstitutet som ansvarar för lönestatistiken.

Att inflationen är låg spelar också in när lönerna sätts på företagen. Men Valter Hultén tror också att löneglidningen kommer att öka.

– De prognoser som ligger nu tyder på en ganska kraftig högkonjunktur i Sverige de kommande åren och om de prognoserna infrias tror jag att vi kommer att få se högre löneökningstakter de närmaste åren än de vi har bakom oss. 

Den ökande konkurrensen med omvärlden för både varor och arbetskraft är en förklaring till att lönerna inte ökat mer när arbetsmarknaden stärkts, enligt Mats Kinnwall.

– Det är mindre svenska faktorer som stramheten i arbetsmarknaden som bestämmer löneutvecklingen nu, utan det är mer den totala situationen i världen. Har vi för höga löneökningar på svensk arbetskraft kommer utländsk arbetskraft in och ökar konkurrensen. 

Högre löneökningar är viktigt om Riksbanken ska nå sitt mål att få upp inflationen. Riksbanken spår 3,2 procents löneökningar nästa år, men om det ska bli verklighet måste löneglidningen ta fart för fackens utgångskrav i avtalsrörelsen är 2,8 procent.

– Det är samma situation som för ett år sedan. Arbetsmarknaden är ungefär lika tajt nu som då, kanske lite ytterligare. Då kommer argumenten fram igen, och jag tror att det finns en rätt stor sannolikhet att man kommer hugga i sten en gång till vad det gäller prognoser om snabbt stigande löner, säger Mats Kinnwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".