Svensken Johan Gustafsson som kidnappades under en resa i Mali hösten 2011. Foto: Privat.
Svensken Johan Gustafsson som kidnappades under en resa i Mali hösten 2011. Foto: Foto: Privat.

Fem år i fångenskap

Systern: Vi kommer inte ge några pengar till Al Qaida
1:58 min

I dag är det fem år sedan svensken Johan Gustafsson kidnappades i Mali. Nu har Johan Gustafssons familj lanserat en hemsida för sin bror och son.

– Det är 1827 dagar säger Victoria Gustafsson, Johans syster, på telefon.

Hur känns det när du säger det?

– Overkligt, sjukt, konstigt. Vi är lite... Jag är lite bedövad, på något vis.

I dag är det fem år sedan Johan Gustafsson kidnappades i norra Mali av organisationen Aqim, al-Qaida i islamiska Maghreb. Under den tiden har det kommit flera filmer och bilder på honom, men det är i dag ingen förutom kidnapparna som vet exakt var han är eller hur han mår.

Under tiden har Johan Gustafssons familj och svenska myndigheter försökt få honom fri, men utan att lyckas.

Under sommaren 2015 började den muslimska bistånds- och hjälporganisationen Gift of the Givers engagera sig i fallet. Gift of the Givers är en sydafrikansk organisation som också arbetar för att få sydafrikanen Stephen McGown fri. McGown kidnappades samtidigt som Johan Gustafsson.

I dag berättar Johan Gustafssons familj för Ekot att de gjort en hemsida för och om brodern och sonen. På hemsidan finns familjens tankar, men också en insamling till Gift of the Givers hjälparbete. Det är däremot inte en insamling för någon lösesumma, berättar Victoria Gustafsson.

– Det vill vi framhålla att det absolut inte är. Vi kommer inte ge några pengar till al-Qaida. Vi har inte de pengarna heller. Efter fem år borde de förstå att vi inte är de vanliga kassakorna som de brukar få tag på. Det finns inga stora företag eller mäktiga män bakom de här två enkla killarna, säger Victoria Gustafsson.

I en intervju med Ekot berättar Gift of the Givers grundare, Imtiaz Sooliman, att kidnapparna ställt krav om lösesumma, men att man kategoriskt sagt nej till att betala något.

- Vi vill få till ett villkorslöst frisläppande säger Imtiaz Sooliman, det finns ingen som vill eller kan betala de summorna de begär.

Gift of the Givers har den senaste tiden arbetat med biståndsprojekt och donerat mat i flera länder i regionen. Förhoppningen är att man ska förmå befolkningen att sätta press på Aqim och släppa de två kidnappade männen.

För Johan Gustafssons familj markerar den här dagen ännu ett år av saknad.

Vad skulle du säga till Johan om du fick träffa honom?

– Det är svårt att föreställa sig, bara tanken på det får min bröstkorg att explodera. Man vågar knappt ta på den känslan och den fullständiga glädjen som det skulle vara, säger systern Victoria Gustafsson.

Vågar man tänka så?

– Jag räknar med att han ska bli fri. Det finns ingen annan anledning att tänka på något annat sätt. Så länge jag inte vet till hundra procent att Johan är död, så lever han och kommer hem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".