Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala.
Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala. Foto: Erik Nylander/TT, Grafik: Sveriges Radio

Regeringens misslyckade storregion

"Vi har haft helt olika målbilder"
1:48 min

Det blir inga nya storregioner i Sverige 2019. I dag lämnade Centerpartiet och Kristdemokraterna samtalen med regeringen och därmed har alla borgerliga hoppat av.

– Det är en lång rad konkreta förslag där vi har sett möjligheterna att skapa ett nytt Sverige där makten ligger närmare människorna och där har inte regeringen gått oss till mötes, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

Inte på någon enda punkt?
Något måste ni väl ha fått att diskutera under de här samtalen?

– Regeringens huvudintresse har ju varit att rita om kartan. Vårt huvudintresse har varit att skapa ett Sverige där makten ligger närmare människorna. Vi har haft helt olika målbilder i det här.

Centerpartiet hade exempelvis velat att regionerna skulle ta över en del av makten över arbetsmarknadspolitiken och att patienter friare skulle kunna söka vård över landet.

Frågan att skapa storregioner istället för dagens län och landsting, för att samordna större arbetsmarknadsområden, skapa mer sammanhållen infrastruktur och mer effektiv och jämlik sjukvård har utretts i många år.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tycker att han mött en del av Centerpartiets krav och är besviken över dagens besked som innebär att det inte blir några storregioner de närmaste åren i varje fall.

– När det gäller regionsammanläggningar så är det väldigt svårt att se att det finns förutsättningar att driva igenom en sådan reform. Däremot kommer vi att jobba med andra åtgärder som handlar om sammanhållningen i välfärdssystemet, likvärdigheten i välfärdssystemet, som handlar om att hålla ihop Sverige, säger Ardalan Shekarabi.

I den förra borgerliga regeringen drev Kristdemokraterna på för att de skulle bli storregioner, men partiet tycker att dagens regeringsförslag är för dåligt. På sikt hoppas ändå partisekreterare Acko Ankarberg Johansson (KD) på en förändring.

– Vi tänker kämpa hårt för att få en mer jämlik sjukvård och se till att vi flyttar mer uppgifter och ansvar från staten till direktvalda regioner och politiker. Men regeringen lade i går fram ett förslag som bara gällde delar av Sverige och som i stället skulle öka ojämlikheten i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".