Kent Ekeroth (SD), Stureplan och Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator.

Analys: Åkesson kan inte bara rycka på axlarna

Analys: Jimmie Åkesson har inte råd att strunta i det här
2:45 min

SD:s partiledare Jimmie Åkesson uppmanar Kent Ekeroth att ta timeout från uppdraget i justitieutskottet.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach säger att de många besvärande vittnesmålen gällande Ekeroths beteende här kvällen gör det för svårt för Jimmie Åkesson att bara rycka på axlarna den här gången.

 – Det har börjat komma fram vittnesmål från vakterna vid den här krogen. De talar om att Kent Ekeroth var kraftigt berusad och våldsam. Så Jimmie Åkesson är tvungen att göra någonting, säger Fredrik Furtenbach.

Kent Ekeroth (SD) har överlevt flera skandaler tidigare, bland annat järnrörsskandalen, och faktumet att han fortfarande är kvar i partiet pekar på hur viktig han är viktigt för Sverigedemokraterna, menar Fredrik Furtenbach.

– Jimmie Åkesson reagerar snabbt men inte särskilt starkt. Timeouten innebär att Kent Ekeroth tillsvidare lämnar arbetet i justitieutskottet. Det är klart extra känsligt att man sitter där när man anklagas för den här typen av händelse. Brott och straff är också en hjärtefråga för Sverigedemokraterna.

Men Fredrik Furtenbach menar att Jimmie Åkesson hade kunnat ta i hårdare.

– Att bara pausa utskottsarbete är ingen särskild sträng åtgärd, säger han i Studio Ett. 

Finns det något annat parti där någon hade kunnat överleva så här pass många tveksamheter?

– Nej, jag var väldigt förvånad redan efter järnrörsskandalen att inte Kent Ekeroths karriär var slut. Det hade den varit i vilket annat parti som helst. Kent Ekeroth var ju i praktiken en kandidat till justitieministerposten, eftersom man är det som rättspolitisk talesperson. Att en sådan person klarar den sortens skandaler är helt unikt, säger Fredrik Furtenbach i Studio Ett. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".