Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala.
Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala. Foto: Erik Nylander/TT, Grafik: Sveriges Radio

Folkomröstning om regionfrågan i Norrbotten

Trots att regeringen begravt iden om att bilda storregioner - så ser det ändå ut att bli en folkomröstning om frågan i Norrbotten.

Tillräckligt många partier i landstingsfullmäktige vill, trots regeringens besked idag, nämligen driva igenom en folkomröstning.  

– Ja, det vill vi. På valdagen. Att frågan är begravd den här mandatperioden betyder bara två år till och möjligen under nästa. Jag litar inte ett dugg på sådana utfästelser, säger Kenneth Backgård, oppositionsråd för det lokala sjukvårdspartiet, som drivit frågan om folkomröstning.

23 000 personer skrev under folkinitiativet om att norrbottningarna borde få folkomrösta om länet ska ingå i en storregion eller inte. Och även efter att det stod klart att storregionfrågan idag begravdes så vill alltså tillräckligt många partier i landstingsfullmäktige i Norrbotten driva igenom en folkomröstningen för att få veta vad norrbottningarna tycker om frågan kommer upp igen.

– Ja, det är självklart att man ska genomföra den, tycker oppositionslandstingsrådet och Liberalernas Jens Sundström.

Men nu meddelar regeringen att frågan är begravd - ändå ska norrbottningarna rösta om den?

– Ja, därför att det handlar om att det inte blir något före nästa val."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".