kvinna i biblioket och visum
Personer utanför EU inte kan söka uppehållstillstånd för hela studieperioden. Foto: Anders Wiklund/TT, Janerik Henriksson/TT

Utländska studenter kan nekas att stanna

Tina Murray: "Dom är väldigt frustrerade"
1:55 min

Personer utanför EU som ska studera eller forska i Sverige under en längre tid kan bli av med sitt visum mitt under studietiden och tvingas lämna landet.

Tina Murray på Sveriges Universitet och Högskoleförbund tror att det krångliga regelverket och de långa väntetiderna för visumbeslut skadar Sveriges rykte utomlands.

– En gott rykte tar väldigt lång tid att bygga upp, men det går väldigt snabbt att rasera ett gott rykte, säger Tina Murray. 

Problemet är att personer utanför EU inte kan söka uppehållstillstånd för hela studieperioden. Studenter och forskare kan bara ansöka om maximalt 13 månader i taget. Vilket gör att till exempel de som studerar en masterutbildning, kan bli av med sitt visum efter halva studietiden.

Dessutom kan de som väntar på beslut om förlängning, något som tar mellan en till fem månader, inte lämna landet. Dessa studenter och forskare kan då missa konferenser och obligatoriska moment som är förlagda i andra länder, vilket gör att studietiden kan förlängas avsevärt.

Tina Murray säger att det svenska systemet gör att vissa ångrar att de valt att studera i Sverige.

– De är väldigt frustrerade och väldigt besvikna men sedan förmedlar ju de en bild att hade dom vetat att det skulle vara så här då skulle de aldrig ha sökt.

Centerpartiets Fredrik Christensson tycker att man måste förenkla processen för att få visum för att Sverige ska vara en ett attraktivt land att studera i.

– Studenter riskerar ju faktiskt ett helt års studier på grund av svenska myndigheters hanterande och det är ju helt oacceptabelt. Jag tror man verkligen behöver se över ett sådant regelverk för att det blir väldigt olyckligt både när det gäller masterstudenter som är här under två år eller doktorander som har en finansiering för sin tid här i Sverige, säger Fredrik Christensson och fortsätter:

– Man kan faktiskt ha ett annat system och att man vänder på det istället, så att det är lärosätena som ska meddela Migrationsverket ifall studenterna inte fullföljer sina studier eller liknande.

Ekot har sökt migrationsminister Morgan Johansson utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".