Guantánamomajor riskerar prickning

I USA är militären oense om vilka typer av metoder som får användas vid förhör av fångar. Det framkom vid förhör i senaten på onsdagen när en militär rapport om fångarna på Guantanamobasen på Kuba presenterades.

Den militära utredningen vill pricka den då ansvarige för Guantanamo generalmajor Geoffrey Miller. Men Millers chef vägrar en sån åtgärd. I stället tycker han att det är fantastiskt att så få fall av kränkningar har skett när tusentals förhör har hållits på Guantanamo. Alla metoder har i princip varit godkända av Pentagon, hävdar han.

Men det som skulle kunna leda fram till en prickning är den förnedring och misshandel som skett till exempel av fången som kallats den tjugonde kaparen – mannen som aldrig tog sig in i USA och därför inte kunde vara med på 11:e septemberaktionen.

Fick bära bh
Han har behandlats som en hund i koppel, fått bära bh och tvingats dansa med en manlig förhörsledare. Man har tvingat honom att klä av sig naken inför kvinnliga förhörsledare och sagt att alla visste att han var bög.

Det är inte tortyr enligt militärutredningen. Inte heller att använda musik, vatten och kyla för att destabiliserad fångar. Allt det här var godkänt av Pentagon framgår av rapporten som presenterades för senaten. Om Miller blir prickad skulle det vara den högste militär som får bära ansvar för missförhållanden sedan USA inledde kriget mot terrorismen.

Annika Östman, New York
annika.ostman@sr.se