Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn vårdas utomlands – Wikström oroas

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 21.11
"Det är ett ansvar som landstingen måste ta"
1:30 min
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström.
Foto: Erik Nylander/TT/Anna Larsson/Sveriges Radio

Läkare har det senaste året upprepade gånger tvingats skicka svårt sjuka barn utomlands för vård eftersom alla platser på de barnintensivvårdsavdelningar i Sverige varit fullbelagda.

Orsaken är brist på specialistsjuksköterskor, och både läkare och patienter kräver nu mer resurser.

Tidigare har Ekot berättat om 11-åriga Alice som fått sin stora ryggoperation uppskjuten tre gånger, eftersom det inte funnits plats på barnintensiven.

– Det kändes väldigt tråkigt. Alltså man har ju längtat efter det. För det är väldigt jobbigt med min andning och så. Det är väldigt jobbigt att hålla på att gå och andra saker. Det är svårigheter för det, säger Alice.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström tycker det är väldigt oroande – om att svårt sjuka barn vårdas utomlands:

– Vi borde ha resurser att vårda de här barnen i Sverige och det här är ett ansvar som landstingen måste ta på mycket, mycket större allvar, säger han.

Barnintensivvårdsläkarna föreslår att man ska tillsätta en nationell samordnare av platser och transportmöjligheter för sjuka barn. En sådan koordinator kunde fördela tillgängliga platser bättre och ge stöd till personal som måste flytta ett sjukt barn.

Och förslaget får stöd av sjukvårdsministern:

– Jag tycker att det är ett intressant förslag. Vi vet ju att det finns på andra områden och när det handlar om den här typen av vård så tjänar den många gånger på att koordineras nationellt.

Är regeringen beredd att hjälpa till med det här?

– Regeringen är beredd att tala medsåväl SKL som enskilda landsting för att förbättra situationen. Det vi redan gör är att kraftigt bygga ut platserna till specialistsjuksköterskeutbildningen, menockså tillsätta pengar som kan användas till studielön medna man utbildar sig till specialistsjuksköterska. Det är ju ett sätt att ta ett nationellt ansvar.

Men på kort sikt anser Gabriel Wikström att landstingen själva måste lösa platsbristen genom bättre samordning eller utbyggnad av antalet vårdplatser för svårt sjuka barn:

– Det är helt uppenbart att mer måste göras för att kunna vårda de här barnen inom landets gränser. Det kan handla om fler platser, men det kan också handla om att man måste samverka i större utsträckning om de platser som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".