Kongressledamoten Angelica Lozano kommer rösta ja till det nya fredsavtalet.
1 av 2
Kongressledamoten Angelica Lozano kommer rösta ja till det nya fredsavtalet. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
En colombian som stöder fredsavtalet (t.v.), och en som är emot det (t.h.)
2 av 2
En colombian som stöder fredsavtalet (t.v.), och en som är emot det (t.h.) Foto: Ivan Valencia

Colombias kongress ska rösta om fredsavtalet

"Vi har drömt om ett slut på kriget i många år"
2:07 min

Parterna har omförhandlat delar av avtalet efter att det förkastats i en folkomröstning tidigare i år.

- Längtan efter fred och harmoni är något som enar oss. Vi har drömt om ett slut på kriget i många år, sa president Juan Manuel Santos när han igår höll tal efter att ha skrivit under det nya fredsavtalet tillsammans med Farc-gerillans ledare Rodrigo Londono, alias Timochenko.

Juan Manuel Santos försökte under hela sitt tal fokusera på det som förenar colombianerna. Men i själva verket är landet hårt polariserat.

Det tidigare fredsavtalet som undertecknades under en högtidlig ceremoni i september i år fick veckan efter nobben i en folkomröstning, med knapp marginal.

- De senaste 40 dagarna har vi tagit in folkets synpunkter och förbättrat avtalet men behållit de viktigaste delarna, sa Juan Manuel Santos.

Ändringarna innefattar att Farc-gerillan nu måste redovisa sina inkomster från knarkhandeln. Man har också modifierat avtalets genusfokus, som den kristna högern opponerade sig mot.

Nej-sidan är inte nöjd med det nya fredsavtalet, eftersom Farc-ledarna fortfarande slipper fängelse ifall de berättar sanningen om sina brott. De tillåts även ställa upp i allmänna val.

Motståndet har gjort att president Santos nu kommer låta avtalet godkännas av kongressen i stället för att hålla en ny folkomröstning. En som kommer rösta för avtalet är kongressledamoten Angelica Lozano.

- Att genomföra en ny folkomröstning tar tid, och då riskerar vi att striderna bryter ut igen. Att godkänna fredsavtalet i kongressen kommer gå snabbare, och det är bråttom, säger hon.

– I helgen mördades fem människorättsaktivister. Det här är ingen lek, säger Angelica Lozano.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".