Black Friday – nu störst på nätet

1:46 min

I dag är det dags för Black Friday den traditionella amerikanska super-rea-fredagen efter årets största högtid i USA, Thanksgiving-torsdagen.

Numera är traditionerna upplösta, Black Friday har ju spritt sig både över världen och i tiden, och i USA börjar rean numera flera dagar innan.
Och det finns mer som är förändrat med Black Friday. Det har varit fredag hela veckan här i USA, med flera stora fyndreor.

För i jakten på kunder startar denna shoppingens Super Bowl allt tidigare, och många stora handlare invigde Black Friday redan i går, torsdag, när de flesta amerikaner satt och tuggade på Thanksgivingkalkonen.

Men massor av dem hade inlett denna årets största helgdag med reorna. Och under veckans sista dagar väntas 40 procent av USA:s befolkning antingen reahandla i fysiska affärer, eller - förstås - på nätet.

Dotcom - det vill säga näthandeln - är den faktor som mest förändrat den Black Friday som en gång fick sitt namn för att det var då den månadslånga helghandel startade som vände bokslutssiffrorna från röda som i förlust, till svarta som i vinst.

På måndag är det dessutom dags för näthandelns egen Cyber Monday och sammantaget spås det i år bli första gången som reaförsäljningen via nätet går om den i butikerna.

Många konsumenter följer också rådet att vänta in de riktigt stora nätfynden på måndag, en trend som stärks för varje år.

En annan tydlig trend är att folk köper färre prylar och fler upplevelser.
Det är allt från spavistelser och yogakurser till både flyg- och teaterbiljetter som reas ut under Black Friday-flaggan.

Som till exempel till musikalen Jersey Boys på Broadway här i New York.

Kanske behöver både handlare och konsumenter i USA några sång- och dansmän efter de nervösa veckorna kring presidentvalet, som uppges ha inneburit en mycket märkbar köpdipp med nära en miljard dollar i uteblivna intäkter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista