Sydafrika, asylsökande
1 av 3
Sydafrika har tagit emot över en miljon asylsökande under de senaste tio åren. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Pastor Paul Verryn, Sydafrika, asylsökande
2 av 3
Pastor Paul Verryn säger Sydafrika inte klarar att leva upp till sin progressiva grundlag för mänskliga rättigheter Foto: Alice Petren/Sveriges Radio
Sharon Ekabaram. Sydafrika, asyksökande
3 av 3
Sharon Ekabaram säger att asylsystemet är i kaos.

Asylsystemet i Sydafrika fungerar inte

Asylsökande kan överklaga i två omgångar
2:19 min

Sydafrika tar årligen emot ungefär 70 000 asylsökande, men själva asylsystemet fungerar inte längre, hävdar organisationen Lawyers for Human Rights.

– Sydafrika har rekordmånga ansökningar som finns i systemet, enligt en rapport tidigare i veckan och intrycket är att hela systemet har brakat ihop, säger Sharon Ekabaram på Lawyers for Human Rights.

– Det är ett system i kaos, för människor som flyr hit av olika skäl på kontinenten finns inte längre ett tydligt asylsystem, säger Sharon Ekabaram på organisationen Människorättsadvokaterna. Kontoret ligger här i Johannesburg och är under ombyggnad.

Enligt regeringens statistik har Sydafrika tagit emot över en miljon asylsökande under de senaste tio åren. Nästan alla får avslag, 96 %, men de asylsökande kan överklaga i två omgångar. Advokaterna säger att även det har kollapsat, för den första överklagandeinstansen har inte sammanträtt sedan i maj, det vill säga på ett halvår.

Pastorn Paul Verryn, mycket välkänd här i Sydafrika för sitt starka ställningstagande för flyktingar och ensamkommande barn, säger också att landet har problem.

– Sydafrika har en mycket progressiv och stark grundlag vad gäller mänskliga rättigheter, men har svårt att leva upp till att skydda dem, säger han. Och ger exemplet att Sydafrika tolkar det som att det vore diskriminerande att särskilja flyktingar så därför finns inga flyktingmottagningar.

Sharon Ekabaram på advokatorganisationen menar att det är förödande för de asylsökande. Utan papper får de inte samma vård, inte samma skola till barnen och de kan inte heller öppna ett bankkonto, vilket kan vara rent livshotande. Att leva med mycket kontanter löper de stor risk att bli rånade och dödas för pengar.

Sydafrikas regering presenterade i somras ett förslag till nya invandringsregler, som fick både ris och ros. Tydligast är att det stora invandringslandet gör som andra och skruvar åt, så att till exempel även många som har levt här i årtionden riskerar att bli utslängda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".