Kattis Ahlström Niklas Källner
Kattis Ahlström och Niklas Källner leder firandet i kvällens jubileumssändning. Foto: Johnny Wohlin /SVT.

SVT firar 60 år

"Fem myror är mitt favoritprogram"
6:01 min

Kattis Ahlström och Niklas Källner leder två timmars underhållning för att fira.

Sveriges televison firar i dag att man sänt tv i 60 år. Under fredagskvällen sänds en två timmar långt minnesprogram med höjdpunkter från de gångna 60 åren. Programmet leds av Kattis Ahlström, som reflekterar i en intervju med Vakens programledare Peter Sundberg över hur mediet förändrats under de 25 år hon arbetat med tv.

Hur sammanfattar man 60 år av tv?

– Det är jättesvårt naturligtvis. Vi har försökt sammanfatta i årtionden vad som var utmärkande. Under vissa kom humorn fram och i vissa fick samhällsjournalistiken ett uppsving.

Hur osams har ni varit när ni bestämt vad som ska vara med?

– Det är ett känslomedium. Man har olika känslor av vad som betyder någonting och det är ju det som är så häftigt med tv, så lite olika har vi nog tyckt.

Hur skulle du säga att SVT har utvecklats?

– Det är en fantastisk utveckling med ett sådant allvar. 1958 är ju inte så himla längesedan. Det var fortfarande test-tv med två program om dagen som man var stolt över att få skicka ut. Något som slog mig var att när Palme blev skjuten och jag pratade med Ewonne Winbladh som fick meddela det till svenska folket, då släckte man ned nyhetsredaktionen och gick hem. Claes Elfsberg som var ansvarig utgivare blev väckt av nyheten och fick åka dit och tända upp redaktionen. Just Palmemordet var avgörande för hur mediet har förändrats.

Finns det något du saknar i SVT:s utbud du saknar mot när du började?

– Det är alltifrån att man fick mycket mer tid. Man fick jättestora studior och större budget och man kunde köra längre live. Nu är det så mycket konkurrens, men man når också ut snabbare till människor och har tätare kontakt och efterfrågar tittarnas åsikter på ett annat sätt.

Vilket är det bästa som någonsin visats på tv?

– Fem myror är fler än fyra elefanter. Det är roligt, engagerande, smart. Hur man kan fånga in lärande i humor och knasigheter. Det där kan ju ändras med tiden, men jag vet att barn än i dag kollar på Fem myror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".