Jonas Eriksson och Lotta Hedström
Jonas Eriksson och Lotta Hedström, MP. Foto: Mark Earthy/TT, Henrik Montgomery /TT.

Tidigare språkrör riktar skarp kritik mot MP:s partiledning

"Vår kritik är ett uttryck för både oro och omsorg"
8:53 min

Miljöpartiets partiledningen får i dag svidande kritik från åtta tidigare språkrör och ledare för partiet. På Dagens Nyheters debattsida skriver de att språkrör och partiledning viker ner sig i viktiga kärnfrågor, låter partipiskan vina när det inte behövs, och att språkrör och partiledning reflexmässigt tycks slå i från sig kritik och att partiet befinner sig på gränsen till en akut krissituation.

– Regeringsfäighet är inte bara att sitta vid samma bord som någon som har en annan ideologi, det är också att värna sitt parti långsiktigt, så att man har en plattform att jobba vidare på även nästa mandatperiod, säger Lotta Hedström, som var språkrör mellan 1990 och 2002.

Det är massiv kritik som de tidigare språkrören riktar mot dagens partiledning i Miljöpartiet. "Vi har aldrig någonsin varit så eniga i vår oro för partiets framtid och utveckling som vi är nu", skriver debattörerna, däribland Pär Gahrton, Eva Goës, och Birger Schlaug, som konstaterar att opinionsundersökningar inte bara visar att partiets sympatisörer utan också antalet kärnväljare minskat till dramatiskt låga nivåer.

"Språkrör och partiledning tycks reflexmässigt slå ifrån sig kritik, man hävdar att uppenbara nederlag är att se som framgångar, och partiet har vikt ner sig så mycket i regeringsställning utan att få tillbaka i politisk valuta i strategiska frågor, som låser den politiska utvecklingen på ett sätt som motverkar grön politik under lång tid", skriver debattörerna och  nämner brunkolet, värdlandsavatalet med Nato och regeringens flyktingpolitik.

– Det första man borde ha gjort, det var ju att skriva en överenskommelse med Socialdemokraterna om att det här ska vi genomföra tillsammans, men det här är saker som vi inte kommer att kunna komma överens om och därför inte ska ta upp. Så felet är ju begånget efter valet 2014, säger tidigare språkröret Lotta Hedström.

Dessutom anser de tidigare partiföreträdarna att partipiskan viner för hårt. Just nu råder en konflikt i riksdagsgruppen, där fyra ledamöter inte deltar i gruppmöten. Detta efter att två av dem petats från sina talespersonposter, efter att ha gått emot partilinjen.

– Det som är det riktigt bekymmersamma det är ju hur man har handskats med den interna kritiken. Det är ju där som det svider mest. Är man så pass mogna som ledare att man ser att intern kritik, interna synpunker och diskussioner är livsluft, eller kräver man lojalitet och obrottsligt lydnad?  Det är den riktigt svåra punkten just nu, säger Lotta Hedström.

Jonas Eriksson, en av Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, säger att det finns en frustration i partiet att man inte kommit längre i många frågor

– Men samtidigt känner jag en stolthet i de framgångar som partiet ändå har fått, och att vi faktiskt har använt och berättat för våra samarbetspartner om vikten, hur svåra många av frågorna är för oss. Och hur viktigt det är att vi hittar lösningar, säger han.

Jonas Eriksson säger också att man för kontinuerlig dialog med de fyra så kallade utbrytarna i riksdagen som inte längre går på partiets gruppmöten.

– Vi för en kontinuerlig dialog med dem om arbetsformer och hur vi ska hitta bästa sättet att både vara väldigt tydliga med vad vi vill långsiktigt och hur vi förklarar vilka framsteg och också vilka för oss mindre bra kompromisser vi får igenom i regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".