Donald Trump och den Ukrainska flaggan.
Foto: Carolyn Kaster/AP/Evgeniy Maloletka/AP

Trumps starka känslor för Ukraina

"Ukraina förtjänar respekt"
2:21 min

Donald Trump är inte bara förtjust i Ryssland. För drygt ett år sedan sade Trump att han har en stark känsla för Ukraina via videolänk i Kiev.

Ukrainske multimiljardären Viktor Pintjuk är känd för att betala bra för att locka kända internationella namn till YES konferensen i Ukraina.

Förra året gav han USA:s blivande president Donald Trump 150 000 dollar, motsvarande runt 1 300 000 kronor, för att medverka.

Pintjuk presenterade "sin vän" mr Trump eller Donald och Viktor som de kallade varandra via videolänk. Tidigare har Pintjuk haft både Hillary och Bill Clinton vid de årliga ekonomiska toppmötena i Ukraina, som kallas Yes.

Yes står för Yalta economic summit och det var där på Krim som YES brukade hålla till, fram tills Ryssland annekterade halvön.

I en 19 minuter videolänk, förklarade Donald Trump sin känsla för "the Ukraine", som han genomgående kallade Ukraina. Uppkopplingen fungerade lite dåligt, så Trump hörde inte frågorna, men hans budskap var glasklart och förklarar kanske varför inte Ukraina verkar oroa sig nämvärt över det som Trump sa under presidentvalskampanjen att han tänkte erkänna Krim som ryskt.

– Min känsla för the Ukraine är väldigt väldigt stark, jag känner många i Ukraina de är mina vänner, de är fantastiska och Viktor är ett exempel, sa Trump.

Han kritiserade president Obama för att bara i ord stödja Ukraina och Europa som inte hjälper till mer.

– Folk måste gå samman från andra delar av Europa för att hjälpa. Ukraina får inte tillräcklig respekt från andra delar av Europa. Ukraina förtjänar respekt det har de bevisat över åren. USA har bara stött er i ord och Obama har inte varit stark nog att konfrontera Putin, sa Trump bland annat.

För detta betalade Pintjuk 150 000 dollar till Trump foundation, det framgår av skattedeklarationer från fonden.

Men Pintjuk ska, enligt New York Times, också ha donerat mellan 10 och 20 miljoner dollar till Clinton foundation under åren, familjen Clinton ska också ha lånat Pintjuks privata jetplan.

Relationerna med både den vinnande och den förlorande parten i amerikanska presidentvalet har den ukrainske oligarken odlat under många år. Hans förmögenhet beräknas enligt Forbes till en och en halv miljard dollar, vilket gör honom till en av Ukrainas rikaste män.

USA har givit mer än verbalt stöd till Ukraina, som militärträning av ukrainska armén, humanitärt bistånd och stöd i form av uniformer, kikarsikten och militärfordon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".